Prima dragoste a copiilor apare în jurul vârstei de 4-5 ani. În general, este vorba despre un coleg de grădinițe sau un prieten întâlnit des. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu adolescenții și adulții, dragostea la copii nu are nici un tip de componentă sexuală, ci ia naștere din sentimentul de plăcere produs de acea persoană. Pentru copii, prima lor dragoste este importantă. Reacția părinților la aceasta îi poate marca pozitiv sau negativ. Astfel, îți oferim câteva recomandări pentru a acționa în acest sens.

Acționează calm și natural

Dacă cel mic vine și îți spune că este îndrăgostit, stai calm și încearcă să nu fii alarmat sau șocat. Este o parte normală a dezvoltării și, pentru copii, dragostea nu are aceleași conotații ca pentru adult. Tratează situația în mod natural.

Permite și încurajează exprimarea emoțională

Deși poate fi amuzant, pentru copilul tău este un sentiment important pe care a decis să-l împărtășească cu tine. Prin urmare, nu-l subestima sau diminua. Dimpotrivă, roagă-l să-ți spună mai multe, permite-i să exprime ce simte și ceea ce înțelege prin iubire.

De asemenea, amintește-ți că, spunându-ți, ți-a oferit un semn de încredere și este esențial să nu-l trădezi. Astfel, nu discuta cu alte persoane fără permisiunea copilului tău, deoarece acesta se poate simți umilit sau ridiculizat.

Nu te implica prea mult

Poți fi tentat să intervii, fie într-o direcție, fie în alta. Unii părinți vor încerca să-l facă pe copil să nu mai spună că este îndrăgostit, să-l corecteze sau chiar să-l împiedice să petreacă timpul cu acel partener. Alții, pe de altă parte, se pot implica excesiv pentru a încuraja această aventură copilărească.

În niciun caz nu este o atitudine adecvată. Cel mai bun lucru este să îi permiți copilului să exploreze, să trăiască și să experimenteze fără a interfera cu dezvoltarea acestei presupuse pasiuni. Rolul părinților trebuie să fie pur și simplu unul de îndrumare și sprijin.

Profită de ocazie pentru a discuta câteva aspecte importante

Această primă iubire poate duce la o conversație despre câteva aspecte importante, precum consimțământul. Îi poți explica copilului tău că nu ar trebui să oblige pe nimeni să-i arate afecțiune, așa cum nici el nu este obligat să facă ce nu vrea.

De asemenea, poți vorbi despre manifestările de iubire care corespund fiecărei etape pentru a lămuri că anumite comportamente pe care le poate observa la părinți, unchi sau frați mai mari nu sunt potrivite copiilor.

Acceptă cu empatie prima dragoste a copiilor

Pe scurt, prima dragoste a copiilor nu ar trebui să te îngrijoreze. Sarcina ta va fi să-ți însoțești copilul în acest proces (care poate dura doar câteva zile) și să-l ajuți să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile.

În concluzie, nu râde de mărturisirea lui, permite-i să-și împărtășească sentimentele și sprijină-l dacă acea „infatuare” (sau sfârșitul ei) ajunge să-l afecteze într-un mod negativ.