Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de COVID-19? Este o întrebare firească pe care și-o pun toți părinții care au copii mai mici de 5 ani pentru care nu există obligativitatea să poarte mască. Află în continuare părerea unui pediatru specializat în imunologie și alergologie pediatrică, Alexis Cochino, dar și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

1. „Evitați aglumerațiile și spațiile închise”

Domnul doctor ne sfătuiește să nu-i luăm pe cei mici cu noi atunci când trebuie să mergem, la farmacie, la supermarket ori la mall. Aceste zone prezintă un risc crescut de răspândire a virusului, iar copiii mici, nepurtând mască, sunt mult mai expuși. Sunt și situații în care nu ai cu cine să lași copilul și trebuie neapărat să faci cumpărături. O variantă la îndemână ar fi să comanzi online sau să rogi o prietenă/rudă să facă asta pentru tine.

2. „Spală copilul pe mâini de câte ori este nevoie”

De ce? Pentru că mâna este cea mai expusă. Nimic nu e mai uşor decât să duci mâna murdară la nas sau la ochi şi gata… Iar dacă e vorba de cel mic, ce să mai vorbim!

Ajută? Da, bineînțeles! Îți înveți copilul să se spele bine cu apă şi săpun, cel puțin 20-30 de secunde. În perioadele de epidemie, se recomandă şi dezinfectarea mâinilor cu produse specifice.

3. „Poartă copilul în brațe cât mai des pentru a-l împiedica să atingă eventualele suprafețe contaminate”

Îți vei da seama „din mers” care sunt momentele în care să aplici această regulă de bază. În timp, învață-l pe cel mic în joacă să nu mai pună mâna pe balustradele de la scări, să nu apese butonul la lift, să nu se mai agațe de căruciorul de cumpărături.

În general, este bine să ne învățăm copiii acum, în plină pandemie să evite atingerea oricărei suprafețe ce este folosită frecvent de foarte multe persoane și este dezinfectată insuficient. Dacă vezi că nu se poate abține, atunci mai bine tu sau tati îl luați pe cel mic în brațe, pentru a evita contaminarea cu noul Sars-Cov2.

4. „Pentru a proteja un copil, familia este cea care trebuie să respecte toate regulile de prevenție”

Chiar dacă cei mici nu fac foarte grave ale bolii, este mai bine să-i protejăm decât să îi tratăm. Nu? Ei bine, toți ai casei ar trebui să-și formeze o rutină în a se spăla cât mai des pe mâini, a evita spațiile închise și aglomerate, să poarte mască conform cu recomandările experților.

Alte reguli simple pentru cei mici:

Studiile au arătat că cei mici se pot infecta și pot transmite virusul mai departe, chiar dacă ei sunt asimptomatici, de aceea, chiar dacă sunt mai mici de 5 ani, pot învăța câteva reguli simple care îi ajută să nu-i infecteze pe cei din jur.

Chiar dacă doar 2-3 % dintre cazuri au fost identificate la pacienții sub 18 ani la nivel mondial, copiii pot răspândi foarte ușor virusul. La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că există „un număr extrem de mic de cazuri în rândul copiilor”, însă cercetările sunt în plină desfășurare.

Învață-l cum să tușească sau să strănute corect!

Într-un strănut, se eliberează în aerul din încăpere mii de germeni care provoacă îmbolnăvirile din sezonul rece. Ca și adulții, cei mici trebuie să învețe să strănute sau să tușescă „în cot” sau „în batistă”.

Ajută cu ceva? Da, este o măsură simplă şi eficientă, care limitează numărul cazurilor de copii bolnavi. Numai că pentru a o pune în aplicare trebuie multă educație. De la copilaşul pe care îl ai în îngrijire până la adultul care vine în contact cu cei mici, toată lumea trebuie să facă acest lucru simplu şi de bun-simț: să ducă batista (șervețelul) la nas, dacă strănută, şi la gură, dacă tuşeşte. Astfel, nu mai „pleacă“ la plimbare prin aer mii de stropi de salivă infectați cu viruşi şi dornici să se lipească de oricine le iese în cale.

Îmbracă-l adecvat! Acum avem o tripă problemă: răceala, gripa și Covid-19!

Desigur, numărul puloverelor se adaptează la temperatura de afară. Dacă e ger, o haină în plus se cere de la sine. Dar reține! Nicio haină nu-l păzeşte pe copil să nu-ți mai facă „bucuriile“ de sezon. Dacă îl înfofolești prea tare, va transpira în câteva minute de alergătură şi ştii ce te aşteaptă… Dacă îl îmbraci prea subțire, poată răci. Aşa că păstrează măsura în toate.

Fără pupici când ai nasul plângăcios!

Te miră această măsură de precauție? N-ar trebui. Ştii cât de uşor se transmit virusurile prin contactul direct al copilului cu o persoană bolnavă. Mai bine fără pupicul de noapte bună.

Gripă sau Covid-19?

Marele avantaj pe care îl avem în lupta cu gripa este acela că, spre deosebire de alte viroze, poate fi prevenită prin vaccinare. Pentru Covid-19 trebuie să mai așteptăm puțin, vaccinul este în ultimele faze de testare.

Vaccinarea care protejează de gripă se repetă în fiecare an, deoarece virusurile circulante diferă de la un an la altul. Un copil care a fost protejat prin vaccinare în sezonul trecut se va confrunta acum cu un alt virus gripal. Trebuie ținut cont că între administrarea vaccinului şi apariția anticorpilor trec două-trei săptămâni.