Copiii pot auzi încă de la naștere, dar completa maturizare a acestui simț are loc la finalul primei luni. Fiind un simț important, cu siguranță vrem să știm dacă auzul bebelușilor este sau nu afectat.
Este important ca auzul bebelușilor să fie funcțional, deoarece cu ajutorul lui se acumulează informațiile și se dezvoltă creierul. Nou-născuții acordă o importanță deosebită sunetelor, mai ales vocilor. Și în special a mamei. Însă reacționează și la sunetele înalte, nu doar la cele familiare.
Pe la vârsta de trei luni nou-născutul deja se va uita direct la persoana a cărei voce o aude și, eventual, îi va răspunde cu gângureli. Dezvoltându-și capacitățile, în jurul vârstei de cinci luni își recunoaște numele și se uită la cel care îl strigă, dar va reacționa și în fața sunetelor noi pentru el, întorcându-și capul către sursă. Toate acestea sunt valabile pentru un copil cu auzul sănătos. Pentru că auzul bebelușilor este testat încă de la naștere, din maternitate, vei ști dacă este ceva în neregulă cu el. Probleme de acest gen pot avea, în general, prematurii și bebelușii care provin din familii cu afecțiuni auditive, respectiv pierderea auzului.
Cum îi testezi auzul
Nu te speria dacă un nou-născut „doarme buștean” în condiții de zgomot. Nu înseamnă că nu aude! Somnul bebelușilor este profund, asta este de fapt explicația. Dar dacă totuși ai suspiciuni, iată cum îi poți testa capacitatea auditivă, în funcție de vârstă:
Auzul bebelușilor între 0 și 3 luni
Așează-te în spatele lui și bate de câteva ori din palme, în dreptul capului. Al capului, NU al urechii! Ar trebui să reacționeze la zgomot dacă totul este în regulă.
Auzul bebelușilor între 4 și 6 luni
Așezată tot în spatele lui, strigă-l pe nume. Ar trebui să se întoarcă spre tine. Îi mai poți atrage atenția cu un zgomot nou pentru el (o farfurie sau un pahar lovit cu furculița, o sonerie nouă de telefon etc.).
Auzul bebelușilor între 6 și 10 luni
Urmărește cu atenție dacă reacționează când îl strigi pe nume sau când aude zgomote familiare (soneria de la intrare, aspiratorul etc.).
Testarea profesionistă
Pentru situațiile în care există factori de risc (antecedente familiale de hipoacuzie) este de preferat ca bebelușul să fie testat suplimentar, până la împlinirea vârstei de o lună. Reevaluarea audiologică va trebui să aibă loc din șase în șase luni – până la vârsta de trei ani – pentru copiii din această categorie. Pentru cei care au trecut testul de la o lună, reevaluarea se mai face la vârsta de patru ani.
Metodele de testare audiologică nu sunt dureroase, dacă de asta te temi. Mai mult de atât, testarea se face, de preferință, în timpul somnului.