

Pe cât de neplăcută este, senzația de balonare poate aduce un disconfort sesizabil în orice moment al zilei, dar în cele mai multe cazuri, după masă. Atât copiii cât și adulții se pot confrunta cu balonarea din cauza excesului de gaze în intestine sau a unor tulburări apărute în mișcarea mușchilor sistemului digestiv. Din fericire, există câteva metode de tratament. Află din acest articol ce trebuie să faci ca să scapi rapid de balonare!
Cel mai adesea, balonarea este cauzată de dietă, însă există și situații în care aceasta este o consecință a unor afecțiuni medicale severe. Dacă copilul tău nu are o astfel de boală, dar se simte balonat după mese, cauzele cele mai probabile pot fi:
Intoleranță la anumite alimente. De obicei, cele mai comunie alergii sau intoleranțe sunt la fructoză, lactoză, ouă, grâu și gluten. În acest caz, este important să afli care sunt acele ingrediente care nu-i fac bine, urmărindu-l îndeaproape și efectuându-i un test de alergii.
Constipație. Scaunele tari care se blochează în intestin poate cauza o senzație de disconfort și balonare.
Dietă deficitară. Băuturile carbogazoase, cu prea mult zahăr sau un meniu care nu include suficiente fibre pot provoca balonare.
Schimbări hormonale. Adolescenții care trec prin multe schimbări hormonale în această perioadă pot experimenta o senzație de balonare, la fel și fetele și femeile care se află la menstruație.
Retenția de apă. Atunci când organismul nu este hidratat suficient, începe să facă provizii de apă. Printre simptomele neplăcute ale retenției de apă se numără și balonarea.
Pentru a trata balonarea ta sau a copilului tău, în primul rând trebuie să afli care este cauza exactă. Pe lângă renunțarea la alimentele care provoacă această senzație de disconfort, mai sunt și alte remedii foarte eficiente care te pot ajuta să scapi repede de balonare. Iată care sunt acestea:
Ea face ca intestinele să se miște mai regulat, ceea ce poate ajuta la eliberarea excesului de gaz și scaun. Nu trebuie să fie o sesiune de sport intensiv, este suficientă o plimbare în jurul blocului pentru a asigura o ușurare rapidă a intestinelor și eliminarea gazului.
Un masaj al intestinului gros este deosebit de util, iată ce trebuie să faci pentru o eficiență maximă:
Pentru persoanele care au un sistem digestiv sensibil, specialiștii recomandă porții mici și dese. De asemenea, dacă mesteci bine alimentele, poți reduce cantitatea de aer înghițită o dată cu mâncarea, ceea ce scade riscul de balonare.
Aceasta poate reduce anxietatea și stresul, care de multe ori cauzează senzația de balonare. Poți adăuga în cadă un strop de sare epsom, deoarece aceasta este cunoscuta pentru proprietatea sa de a reduce senzația de abdomen umflat.
Există anumite medicamente care au rolul de a ameliora simptomele balonării și de a favoriza eliminarea gazelor intestinale. Astfel de pastile sunt cele antispastice (cu rol de a combate crampele musculare și reducerea disconfortului abdominal) și cele antiacide (cu rolul de a reduce hiperaciditatea gastrică). Alte medicamente extrem de eficiente în reducerea balonării sunt laxativele, pentru că favorizează tranzitul intestinal și, implicit, flatulența, dar și probioticele și prebioticele, acestea având rol în reechilibrarea microflorei intestinale. Vorbește cu un medic înainte de a lua orice fel de pastile.
În principal, o alimentație sănătoasă, un regim de viață echilibrat, cu mese mici și dese pot preveni senzația de balonare și disconfort abdominal. Iată, concret, ce trebuie să faci dacă vrei să scapi de balonarea excesivă:
Fibrele ajută la prevenirea constipației și a balonării, însă ele trebuie consumate în dozaje optime. Introdu în alimentația ta morcovi, nuci, pâine din grâu integral, fructe de pădure, semințe de chia și de in. De asemenea, renunță la alimentele de tip fast-food și procesate, deoarece ele obligă organismul să secrete mai multe enzime pentru a le digera, creând totodată un stres suplimentar.
Bananele sunt bogate în potasiu, un nutrient care ajută la reglarea nivelului de lichide din organism și să scapi de balonare. Studiile au arătat că este nevoie să consumi acest aliment timp de cel puțin o lună de zile, o dată sau de două ori pe zi.
Băuturile aromate și carbogazoase conțin mult zahăr, îndulcitori artificiali și gaz care se acumulează în stomac, cauzând balonare. Cel mai bine este să eviți astfel de băuturi și să le înlocuiești cu multă apă. Aceasta poate ajuta la tratarea constipației și eliminarea gazelor.
Guma conține zahăr care poate provoca balonări la unele persoane. În plus, înghițirea aerului în timp ce mesteci gumă poate duce la apariția gazelor, balonare și dureri digestive. Dacă vrei o respirație proaspătă, înlocuiește guma bomboane de ghimbir.
Lămâia conține acizi care declanșează formarea acidului clorhidric, responsabilul pentru descompunerea alimentelor, ajutând astfel procesul de digestie. Prin urmare, dacă vrei să tratezi balonarea, bea în fiecare zi, pe stomacul gol, apă cu lămâie, fie storcând un pic de suc de lămâie, fie introducând câteva felii de lămâie în apă călduță.
Există mai multe ceaiuri folositre ca remedii pentru balonare, printre care cele mai cunoscute sunt:
Mierea conține zahăr, iar acesta nu este recomandat în caz de balonare. Cel mai bine este să reduci cantitatea de zahăr și fructoză din alimentație, așadar inclusiv mierea consumată în exces. Totuși, poți îndulci ceaiurile de balonare cu puțină miere, dar important este să nu exagerezi cu acest produs.
În concluzie, este important să ții cont de aceste remedii naturiste atunci când suferi de balonare. Ele te pot ajuta să elimini gazele, să ai o digestie bună și să scapi de senzația de burtă