Copiii sunt diferiți. Există copii educați și capabili să socializeze, dar mai sunt și copii pe care părinții nu i-au învățat aceste lucruri. Aceștia sar la bătaie, rănesc sau tachinează alți copii, își jignesc colegii de clasă, sau copii care dintr-un motiv sau altul nu le sunt pe plac. Dacă, întâmplător, copilul dvs. a nimerit în cercul celora pe seama cărora se fac glume, sau căror li se pun fel de fel de porecle, atunci cu siguranță că este indispus și supărat. Cum pot parinții ajuta un copil în asemenea situație?
Vă propunem să analizăm unele reacții ale părinților care s-au pomenit în asemenea situație și să vedem cât de eficiente sunt.
Când, copilul se întoarce de la școală supărat din cauză că unii colegi de clasă l-au tratat urât sau i-au pus o poreclă nouă, părinții în cele mai dese cazuri, încearcă să îl liniștească și să-i ridice buna dispoziție. Vor să-l convingă că tot ce i s-a spus, nu sunt decât, niște cuvinte goale. Mai simt dorința de a se adresa profesorilor, pentru ca aceștia să aibă mai multă grijă de ce se întâmplă la școală. Părinții se mai gândesc să vorbească cu părinții copilului care este vinovat, ca să-l învețe bunele maniere, și nu în ultimul rând, încearcă să-l sperie pe acel copilul vinovat de această situație neplăcută.
Ceea ce trebuie să știți este că aceste metode sunt complet ineficiente. Mai mult decât atât, dacă ați face aceste lucruri, riscați să agravați situația, iar copilul dvs. ar putea fi numit un "papă-lapte” și cel mai probabil toți copiii se vor întoarce împotriva lui. Ce-i de făcut atunci? Doar nu puteți lăsa totul la voia întâmplării. Poate ar fi bine să mergeți la o altă școală? Din păcate nici acest lucru nu va ajuta la nimic. De fapt problema se ascunde în copilul dvs., iar schimbând școala nu-l veți ajuta în niciun fel. Cum trebuie de procedat? Iată ce vă sfătuiesc psihologii:
✔ Dacă copilul vi se plânge pe colegii lui, încercați să-l înțelegeți: "îmi imaginez cât de neplăcut ți-a fost să auzi asta. Înțeleg cum te simți. Și mie mi-ar fi fost la fel de neplăcut.”
✔ Copiii nu înțeleg că atunci când dau o poreclă unui alt copil, îl rănesc. Prin urmare, uneori este deajuns să le spui despre asta. Învățați-vă copilul să spună altora: „Nu-mi place când mi se spune ...” Este o mare probabilitate ca acest lucru să oprescă tachinările.
✔ Dacă, totuși sfatul de mai sus nu funcționează, învățați-vă copilul să nu reacționeze. Copiii vor continua să-l poreclească atât timp cât va exista o reacție din partea lui. Amintiți-i copilului că el are un singur nume, și ar trebui să răspundă doar atunci când i se adresează pe acest nume. Atunci când aude un alt nume, el doar nu reacționează, pentru că nu îi este propriu, la fel trebuie de procedat și în cazul poreclei. La început îi va fi mai greu, iar după câteva zile copilul va observa cum tot mai puțini i se adresează folosind porecla.
✔ Și cel mai important! Gasiți în copilului dvs. calități care-l vor scoate în evidență, în sensul bun al cuvântului, ceva interesant și pozitiv. De exemplu, capacitatea lui de a lansa avione mai sus decât toți, să facă trucuri magice, poate mișca din urechi etc. Este important să schimbați fraza: "Alex, copilul tachinat de toți,” în "Alex, copilul care face super trucuri cu cărțile”.