În timp ce unii părinți visează la 5 minute de liniște în casă, alții așteaptă cu nerăbdare momentul în care copilul va începe să vorbească. Începând cu vârsta de 1 an, unii părinți încep să își facă griji în privința asta, iar din momentul în care copilul împlinește doi anișori solicită ajutorul medicilor și al psihologilor. Dacă la 3 ani copilul nu vorbește deloc, ar fi cazul să vă faceți griji în adevăratul sens al cuvântului. Să vedem în continuare câteva recomandări și informații utile date de renumitul pediatru Evghenii Komarovsky.

Momentul în care copilul începe să vorbească cu fraze complete este absolut individual. Unii copii pot lega cuvintele până la vârsta de un an, iar alții abia încearcă să facă acest exercițiu în jurul vârstei de 2 ani.

Există câteva perioade de bază care ne-ar putea indica o oarecare întârziere de vorbire la copii:

  • La vârsta de 3 luni bebelușii încep să scoată sunete stridente
  • După 6-8 luni ”bagajul” de sunete se mărește
  • Fetițele până la 10 luni pronunță primul cuvânt. Băiețeii fac asta până la împlinirea vârstei de 12 luni
  • La un an și jumătate copilul este în stare să spună mai multe cuvinte
  • La vârsta de 2 ani învață și mai multe cuvinte noi
  • Până la vârsta de 5 ani vocabularul copilului se dublează și ajunge până la 3000 de cuvinte

Capacitatea de a vorbi nu poate exista fără capacitatea de a asculta și tocmai de aceea, cel mai bun ajutor pentru dezvoltarea vorbirii copilului va fi comunicarea zilnică. Specialiștii recomandă ca acest proces să înceapă încă din perioada intrauterină – comunicarea dintre mamă și copil va fi benefică pentru ambii. În al treilea trimestru de sarcină, fătul poate desluși sunetele cu ușurință - citiți-i o poveste.

După naștere, comunicarea cu bebelușul ar trebui să facă parte din rutina zilnică a părinților. Chiar dacă la prima vedere s-ar părea că bebelușul nu înțelege sensul cuvintelor pe care i le spui, să știi că pentru dezvoltarea sa cognitivă, micuțul tău trebuie să se obișnuiască cu limbajul uman, să îl asculte zi de zi.

Până la vârsta de 6 luni, este foarte important ca cel mic să urmărească mișcarea buzelor mamei sau a tatălui în momentul în care aceștia îi vorbesc. Bebelușii au capacitatea de a repeta anumite mișcări și sunete pe care le aude în jur.

Exerciții practice pentru dezvoltarea vorbirii la copii

Cu multă răbdare și comunicare bazată pe repetarea anumitor cuvinte, copiii vor învăța toate aceste lucruri cu plăcere, iar bagajul lor de cuvinte se va mări constant. Chiar dacă micuțul nu se prea grăbește să vorbească de sine stătător, dacă veți avea răbdare și veți investi timp în dezvoltarea lui armonioasă și corectă, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dacă copilul are 2 ani și nu vorbește încă, încercați să-i dezvoltați mai întâi comunicarea pasivă oferindu-i un obiect pe care ar trebui să-l transmită unui membru al familiei.

La 3 ani, chiar și copilașii care au probleme de limbaj, ar trebui să poată face legătura dintre 3 acțiuni consecutive – un exercițiu bazat pe comunicarea pasivă.