Din cauza unor stereotipuri sau preconcepții, mulți educatori și învățători îi obligă pe copiii stângaci să folosească mâna dreaptă atunci când învață să scrie. Chiar dacă nu este vorba despre o mare majoritate, astfel de cazuri sunt totuși întâlnite și în ziua de azi, deși mulți psihologi și părinți luptă cu această problemă. Ei bine, ca să lămurim lucrurile, există câteva argumente științifice clare că un copil stângaci nu are de ce să scrie cu mâna dreaptă și nu e nicio rușine în asta.

Emisfera dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului, iar emisfera stângă a creierului pe cea dreaptă. Știm din primele luni de viață (4-5 luni) care copil este stângaci sau dreptaci, în funcție de tendința acestuia de a dormi (fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă). De asemenea:

  • vedem modul în care apucă obiectele: cu mânuța stângă, sau cu cea dreaptă
  • care picior este mișcat mai mult: stângul sau dreptul

Sunt nenumărate situații în care educatorii sau părinții consideră că a srie cu mâna dreaptă este varianta optimă și regula pe care ar trebui să o urmeze orice copil. Psihologii spun ca învățătorii care încearcă să transforme un stângaci într-un dreptaci fac cea mai mare greșeală.

Copiii stângaci obligați să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiți sau pot avea dificultăți de învățare

Este indicat ca părinții și educatorii să repereze latura preferențială, mai ales în cazul scrisului, și a-l lăsa pe copil să scrie cum îi este lui natural, ușor și comod. Dacă ai un copil stângaci, cel mai important lucru este să NU încerci să îl corectezi. A forța un copil să renunțe la mâna lui dominantă nu face decât să îl încetinească și să îi bulverseze formarea deprinderilor manuale. A obliga un copil să scrie cu dreapta înseamnă a-i inhiba creativitatea, imaginația, talentele artistice, aptitudinile, gândirea divergentă.

Cercetătorii de la Universitatea din Londra au constatat că se nasc tot mai mulți copii stângaci. Ei consideră că acest fapt va duce la creșterea nivelului intelectual al societății. Pentru că, se spune că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii.