Copiii de până la șase ani se pot confrunta cu probleme cardiace din cauza obezității. La fel ca și adulții, copiii supraponderali sunt expuși riscului de a dezvolta probleme la nivelul inimii. Un nou studiu din Danemarca, pe aproape 1.000 de copii, a descoperit că micuții supraponderali au niveluri mai ridicate de zahăr în sânge.

Din aproape 1.000 de copii, 335 dintre ei aveau vârste cuprinse între 2 ani și jumătate și 5 ani. Ceilalți 657 de copii aveau vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Dintre copiii de vârstă preșcolară, 13,7% au fost clasificați ca fiind supraponderali, iar dintre cei de vârstă școlară au fost considerați supraponderali un procent de 13,6%.

De aici, cercetătorii au analizat testele de sânge pentru a vedea dacă supraponderabilitatea poate începe să provoace probleme de sănătate la copiii mici.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, următorii markeri de sănătate ca fiind mai mari la copiii supraponderali decât la copiii cu greutate normală:

  • Insulină
  • Model de homeostazie de evaluare a rezistenței la insulină,
  • Trigliceride
  • Niveluri mai scăzute de colesterol din lipoproteine de înaltă densitate.

Toți acești copii au primit aceleași teste un an mai târziu, iar rezultatul a urmat aceeași tendință. Cu excepția acestei perioade, procentul copiilor supraponderali a crescut de la 13% la 17%. Cifrele nu s-au schimbat la copiii de vârstă preșcolară.

Studiul realizat de cercetătorii danezi este foarte important, deoarece arată faptul că obezitatea în copilăria timpurie indică continuarea obezității în viața adultă. Știm că excesul de greutate expune o persoană la riscul multor probleme de sănătate, însă trebuie să tragem un semnal de alarmă dacă lupta cu obezitatea începe de la o vârstă foarte fragedă.