Oamenii de știință spun că elevii din clasa întâi cresc cu o jumătate de milimetru în plus pe lună, în medie, între lunile septembrie și aprilie. Se crede că rutina de la școală îi ajută pe copii să mănânce și să doarmă mai bine.
Cercetările anterioare au arătat că elevii mănâncă mai mult junk-food și ies mai puțin din casă în timpul vacanțelor școlare. De asemenea, mai spun că „expunerea la ciclul zilnic lumină-întuneric” – cantitatea de timp petrecută treaz în orele de lumină – poate promova creșterea.
Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas au urmărit peste 3.500 de copii timp de cinci ani, din 2005 până în 2010. Copii au fost recrutați din 41 de școli din jurul orașului Sugar Land.
Asistentele le-au măsurat înălțimea și greutatea de două ori pe an, în septembrie și aprilie, pentru a determina schimbările în lunile de vacanță. Scorurile indicelui de masă corporală (IMC) - o măsură a obezității - au fost, de asemenea, înregistrate pentru a vedea modul în care creșterea în înălțime a fost diferită la copiii cu alt tip de corp.
Puțin peste jumătate (52,5%) dintre copii au fost clasificați cu o „greutate sănătoasă persistentă”, în timp ce 22,6% au fost clasificați drept „supraponderali cronic sau obezi”. Studiul, publicat în Frontiers in Physiology, nu a specificat ce IMC includ aceste clasificări.
Copiii au avut o creștere mai sporită în timpul anului școlar
Rezultatele au arătat că elevii au crescut semnificativ mai repede în anul școlar comparativ cu lunile de vară, mai exact, cu 0,05 cm/lună în plus în timpul perioadei de curs, comparativ cu timpul verii. Un efect similar a fost observat și pentru IMC.
Acest impact sezonier diferențial al înălțimii și greutății asupra IMC-ului duce la un statut IMC mai sănătos în timpul anului școlar.
Experții au spus că motivul creșterii sporite în timpul anului școlar nu este clar. Dar că, cei cu cel mai mare risc de a deveni obezi au avut cea mai lentă creștere în timpul verii, ceea ce înseamnă că vor acumula cea mai mare grăsime corporală în timpul verii.