Mulți părinți se întreabă cum ar putea să sporească nivelul de inteligență al copiilor. Un răspuns în acest sens a fost dat cândva de către Albert Einstein și este foarte simplu și înțelept: citiți povești! Trendul cititului s-a reîntors, iar asta înseamnă că micuții noștri au toate șansele să devină mai înțelepți și deștepți, așa cum ne-a promis ”bunicul„ Einstein.

Cu ajutorul magazinului online Papadee.md, ne vom teleporta împreună în lumea literaturii pentru copii, în trei limbi simultan! În țara noastră multietnică acest lucru este cât se poate de binevenit: dacă un copil aude mai multe limbi simultan încă de la o vârstă fragedă, el poate descoperi noi orizonturi.

Care sunt beneficiile cititului?

Copiii care au crescut într-o atmosferă caldă, în care părinții le-au citit povești înainte de somn, au câteva caracteristici distinctive. În primul rând, au un vocabular și o imaginație bogată. Părinții din zilele noastre tind să le ofere multă atenție copiilor și au o atitudine serioasă față de alegerea cărților pentru biblioteca familiei. Acestea sunt nu doar interesante, ci și utile.

  • Cititul dezvoltă imaginația. Spre deosebire de desenele animate, unde poveștile sunt relatate într-un mod foarte accesibil și detaliat, cititul este o lume în care copilul poate să construiască propriile detalii și culori, ceea ce implică dezvoltarea imaginației și a creativității. Copilul își imaginează propriul ”film„ – de la felul în care arată eroii și până la cele mai mici detalii din scenariu. Imaginați-vă, câte conexiuni neuronale noi au loc în creierul copilului în timpul acestei activități!

  • Cititul este accesibil. În prezent ne putem bucura de un sortiment larg de cărți în librăriile de la noi. Cărțile nu mai reprezintă un lux și putem alege opere ale autorilor din toate colțurile lumii, pentru că nu mai există limite în acest sens. De asemenea, cumpărăturile pot fi făcute online, fără a ieși din casă.

  • Cititul îmbogățește cunoștințele copilului despre lumea înconjurătoare.  În cărțile despre animale, tehnologii, cosmos, natură și alte lucruri interesante, copiii pot găsi un șir de ilustrații colorate care îi vor ajuta să cunoască mai îndeaproape lumea înconjurătoare, cu mult timp înainte de a învăța să citească sau să folosească motorul de căutare Google.

  • Cititul dezvoltă inteligența emoțională. În timpul lecturii, copilul tinde să înțeleagă emoțiile eroilor, comportamentul lor și încearcă să se oglindească în ei, iar în unele situații s-ar putea să nu fie de acord cu acțiunile lor. Cititul antrenează foarte bine capacitatea de a vizualiza lumea înconjurătoare din diverse unghiuri și îl poate învăța pe cel mic ce înseamnă diversitatea de opinii.

mamaplus

Când poți începe să-i citești copilului?

Încă din primele luni de viață! Bineînțeles, nu vorbim despre lecturile lungi și cu sens profund, dar puteți începe cu istorioare scurte, într-un limbaj accesibil, care îi va permite bebelușului să asculte vocea mamei și să își dezvolte sentimentul de siguranță și liniște. Tăticii care le citesc bebelușilor vor reuși să stabilească o relație strânsă cu ei și se vor adapta mai ușor la noul statut.

Potrivit specialiștilor, copiii cărora părinții le-au citit povești de la vârste fragede, vor putea să comunice mai eficient cu semenii lor atunci când vor crește mai mari. Totodată, vor începe să vorbească mai devreme și vor putea să își facă prieteni noi fără nicio problemă.

Important: cu cât mai des îi veți citi copilului diverse cărți, cu atât mai rapid va începe să vorbească, va avea o memorie mai bună și imaginație bogată.

Cum să alegi cărțile în funcție de vârsta copilului?

Copiii de la 0 până la 2 ani

Până la vârsta de un anișor, bebelușii nu pot înțelege tot ce îi citiți și nici nu pot recunoaște ilustrațiile. Pentru bebeluși, poveștile sunt percepute doar la nivel emoțional și tocmai de aceea, narațiunea ar trebui să conțină cel mult două personaje. Ar fi bine să-i citiți poezioare scurte despre obiectele care îl înconjoară, precum și cântece populare sau educative.

Până la vârsta de 1 an, vă recomandăm următoarele cărți:

  • Cărțulii care emit sunete și melodii distractive sau foșnitoare (dezvoltă auzul muzical);
  • Cărțulii cartonate, pentru dezvoltarea motorie și senzorială;
  • Cărțulii distractive — moi, pufoase, netede, cu elemente care dezvoltă simțul tactil.

De la vârsta de un an și jumătate, copiii pot înțelege subiecte simple, însoțite de o serie de ilustrații. Prin urmare, puteți începe să-i citiți povești scurte despre animăluțe sau poezii. Pentru copiii de până la 3 ani puteți alege:

  • Cărți muzicale;
  • Cărți cu abțibilduri/stickere pe care sunt ilustrați anumiți eroi sau obiecte. Copilul le poate lipi pe paginile corespunzătoare;
  • Cărți cu butonașe, nasturi, arici velcro și alte detalii interesante.

AMAZING BABY: LOST AND FOUND BY EMMA DODD

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

AMAZING BABY: HIDE AND SEEK BY EMMA DODD

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

CULORILE DE AINO-MAIJA METSOLA

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

ЭТО МОЁ ДЕРЕВО, ТАЛЛЕК ОЛИВЬЕ

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

Copiii de la 3 până la 5 ani

La această vârstă, copiul începe să înțeleagă mult mai bine tot ce aude. Acum îi puteți citi texte puțin mai complicate. Discutați cu copilul despre acțiunile eroilor și oferiți-i răspunsuri la întrebări în cazul în care le are. Este o perioadă excelentă pentru explorarea enciclopediilor pentru copii. Optați și pentru cărțile în care cel mic să poată desena și apoi șterge. Astfel veți pregăti degețelele copilului pentru scris.

LITTLE EXPLORERS: UNDER THE SEA

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

SHAPES BY JANE CABRERA

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

HELLO, MR DINOSAUR! BY SAM BOUGHTON

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

СЧАСТЬЕ — ЭТО ЛИСА, ДАЦЮТЕ ЭВЕЛИНА

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

MERGEM LA VÂNĂTOARE DE URȘI DE MICHAEL ROSEN

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

Copiii de la 6 până la 8 ani

Ajuns la această vârstă, copilul devine tot mai interesat de poveștile cu aventuri. El înțelege totul cu ușurință și memorează tot ce îi citiți. Mai mult, s-ar putea să identifice prototipul unui personaj printre persoanele din anturaj sau să se autoidentifice.

CARTEA CU TE ROG ȘI MULȚUMESC DE RICHARD SCARRY

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

BALUL FLORILOR DE SIGRID LAUBE

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

ИДИ ПОИГРАЙ С ТЕМ МАЛЬЧИКОМ!, БОВЕ КЛЕМЕНТИНА

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

DE CE PLÂNGEM? DE ANDREEA CONSTANTIN

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

CHARLIE CIOCOLATĂ ȘI CARTEA LUI PREFERATĂ DE JULIA DONALDSON

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

TO THE RESCUE BY STEPHEN BIESTY

mamaplus

Poate fi comandată AICI.

Cum să înveți copilul să citească?

A învăța un copil să citească este abia începutul. Este important să îi insuflați dragostea pentru lectură, pentru ca această activitate să nu devină în timp o necesitate, ci una din cele mai preferate ocupații ale copilului. Iată câteva sfaturi privind învățarea cititului la copii:

  • Propriul exemplu este cea mai bună lecție;
  • Practicați cititul împreună;
  • Cumpărați cărțile împreună cu copilul;
  • Citiți-i cărți copilului în fiecare seară pentru aproximativ 20-30 de minute;
  • Explicați-i importanța cărților și a lecturilor;
  • Lăudați copilul atunci când citește expresiv;
  • Analizați împreună tot ce citiți.

Respectând aceste reguli și recomandări, literatura va deveni pentru copil un univers nou și nemărginit, plin de întrebări și răspunsuri.

Toate cărțile pentru copii indicate în acest articol pot fi achiziționate în magazinul online www.papadee.md cu livrare pe întreg teritoriul Moldovei.

Jucării educative, ecologice și sigure, care se potrivesc atât copiilor cât și adulților. Haine stilate pentru copii.

Magazin online
Telefon: (+373) 78 78 01 10
E-mail: kinderengroup@gmail.com
Facebook
Instagram