Una din situațiile stresante care le dă mari bătăi de cap părinților ține de tusea copilului. Prima greșeală pe care o poți face este să-i dai imediat sirop de tuse copilului. Află că pediatrii nu privesc cu ochi buni această decizie a părinților și nici ideea de automedicație. Pentru a face o evaluare cât mai bună a stării în care se află micuțul tău atunci când prezintă primele semne de răceală, îți prezentăm în continuare cinci tipuri de tuse la copii, prin ce se diferențiază și cum pot fi prevenite sau tratate.

Tuse lătrătoare

Copilul merge la culcare cu nasul înfundat, doarme liniștit câteva ore, după care începe să sufoce și se zbate să respire. Iar tusea seamănă cu un lătrat.

Ce cauzează tusea lătrătoare? O infecție virală care duce la inflamarea laringelui și a traheei. Acest fenomen este des întâlnit în perioada octombrie-martie și afectează de obicei copiii între 6 luni și 3 ani.

Ce e de făcut? Când copilul se trezește din somn cu această tuse lătrătoare, înfofoliți-l bine și scoateți-l afară. Aerul rece ajută la relaxarea căilor respiratorii. O altă variantă este să-l duceți la dus, să dați drumul la apa fierbinte și să stați 15-20 de minute în aburi. Aerul cald îi va înmuia mucozitățile și se vor elibera căile respiratorii. De asemenea, un umidificator pornit pe timpul somnului copilului este ideal. Asigurați-vă că hidratați foarte bine copilul. Sunați la urgență dacă totuși cel mic are dificultăți grave de respirație sau dacă tusea durează mai mult de cinci minute.

Tuse productivă sau flegmatică

Copilul are o tuse care pare a fi cu mucozități, îi curge nasul, are gâtul inflamat, ochii apoși și îi lipsește pofta de mâncare.

Ce cauzează tusea productivă? O răceală extrem de contagioasă care poate dura una-două săptămâni. Copiii răcesc în medie de 6-10 ori pe an, așa că trebuie să vă pregătiți pentru astfel de episoade. De asemenea, bronșitele sau pneumoniile pot determina tusea productivă.

Ce e de făcut? Pentru că răcelile sunt cauzate de viruși, antibioticele nu funcționează. Cereți sfatul unui pediatru dacă febra și mucozitățile de culoare verde persistă. Acest lucru poate însemnă faptul că s-a produs o suprainfectare a căilor respiratorii. Dacă copilul este prea mic ca să știe să sufle nasul, pulverizați o soluție nazală salină, apoi utilizați pompița nazală sau batista bebelușului. Umidificatorul și o baie de aburi sunt de asemenea utile pentru că împiedică întărirea mucozităților. Nu dați copilului medicamente după ureche și consultați pediatrul chiar și în cazul pastilelor de supt. Nu toate sunt recomandate copiilor mici.

Dacă medicul a pus diagnosticul de pneumonie atunci îi va recomanda tratament cu antibiotic. În funcție de gravitatea bolii, aceasta se poate trata acasă sau la spital.

Tuse seacă

Copilul are episoade de tuse sâcâitoare de-alungul iernii. Ziua se ameleriorează, episoadele se îndesesc noaptea sau când copilul aleargă.

Ce cauzează tusea seacă? Astmul, o boală cronică ce afectează căile respiratorii și plămânii care se inflamează și se îngustează și produc mai mult mucus. Deși părinții cred că respirația șuierătoare este principalul semn al astmului bronșic, tusea seacă, sâcâitoare – mai ales pe timpul nopții – poate fi un simptom foarte important. Mucusul produs în plămâni îi gâdilă pe copii, ceea ce-i face să tușească. Un alt semnal de alarmă pentru părinți ar trebui să fie faptul că această tuse apare după exercițiile fizice, alergii, răceli sau când copiii ies la aer rece. Dacă copilul vostru este mic sau slăbuț, veți observa că pieptul lui se adâncește de fiecare dată când respiră.

Ce e de făcut? Luați imediat legătură cu medicul pediatru dacă suspectați astmul. Dacă copilul este mai mare de 5 ani, el poate fi supus unor teste speciale. Însă dacă este mai mic, detaliile oferite de părinți sunt la fel de importante ca și consultul medicului. Nu omiteți nici un amănunt din starea copilului, chiar dacă vi se poate pare neimportant și, mai ales, spuneți-i doctorului dacă în familie aveți cazuri de astm bronșic. Sunați la urgență dacă cel mic are probleme serioase de respirație, nu mai poate vorbi, mânca sau bea.

Tusea șuierătoare

Copilul a răcit de câteva zile și acum are o tuse iritantă, cu sunet șuierător. Respiră rapid și este foarte agitat.

Ce cauzează tusea șuierătoare? Bronșiolită, o infecție a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plămâni. Când acestea se inflamează și se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil să respire. Cea mai comună cauză a bronsiolitelor este infestarea cu virusul denumit RSV. Bronsiolitele apar la copiii mici în special în lunile de iarnă.

Ce e de făcut? Luați legătura cu pediatrul imediat ce copilul are probleme respiratorii sau de a înghiți. Copilul trebuie să se odihnească și să bea multe lichide. În unele cazuri se pot recomandă tratament medicamentos, după cum sunt și cazuri care necesită internare.

Tusea convulsivă

Copilul este răcit de mai bine de o săptămână și tușește chiar și de 20 de ori la rând. Între episoadele de tuse are dificultăți de respirație și face un zgomot asemănător țipatului când vrea să inspire.

Ce cauzează tusea convulsivă? O baterie denumită pertusis care produce inflamarea și chiar blocarea căilor respiratorii. Copiii care n-au fost vaccinați (DTP) sunt predispuși acestei boli, dar chiar și cei imunizați, dacă sunt mai mici de 6 luni, sunt înscriși în grupa de risc. Aceste episoade de tuse pot duce la vărsături, la oprirea respirației, li se pot învineți buzele pentru că nu primesc suficient oxigen.

Ce e de făcut? Sunați imediat medicul dacă supectati că cel mic ar putea avea tuse convulsivă. Copiii mai mici de 6 luni trebuie internați de urgență. Infecția este tratată cu antibiotice, iar adulții și ceilalți copii din familie trebuie tratați preventiv. Tratamentul vindecă infecția în 5 zile dacă boala a fost descoperită la timp. Există însă și cazuri în care copilul poate fi bolnav până la o lună pentru că boala recidivează sau pot apărea alte complicații respiratorii.