Se știe că o educație bună nu înseamnă neapărat ”dresaj„ și a avut dreptate cel care a afirmat că este absolut necesar ca educația copilului să înceapă de la comportamentul părinților. Cei mici repetă tot ce face mama sau tata și, prin urmare, vă dați bine seama de unde preia primele obiceiuri sau fraze pe care le spune cel mai des. În ecuație intră creșa și grădinița, dar prima școală a copilului este acasă, în familie. Haideți să aflăm în continuare care sunt acele cinci semne principale că un copil este bine educat.
Copilul are un comportament politicos
Acest rezultat poate fi atins doar prin puterea propriului exemplu. Dacă tu, ca părinte, ești politicos cu cei din jur – începând cu șeful tău și până la femeia de serviciu, copilul va prelua acest comportament. Este foarte important ca atunci când îi ceri copilului să-și strângă jucăriile sau să facă o anumită activitate, să pronunți cuvântul ”te rog„. Dacă te va ajuta în treburile casnice, să-i mulțumești de fiecare dată. Acest comportament va deveni un obicei, iar copilul îl va aplica și în comunicarea cu alți oameni.
Micuțul împarte jucăriile cu alți copii
Acest aspect cere multă răbdare și exercițiu zilnic. Dacă cel mic nu este gata să împartă o anumită jucărie cu alți copii, cel mai bine ar fi să o lăsați acasă. Din moment ce copilul intră pe terenul de joacă, ar trebui să fie conștient de faptul că jucăriile pe care le are cu el pot fi oferite și altor copii. Atunci când nu vrea să facă asta, copiii pot face un schimb de jucării, pentru a fi evitate anumite conflicte.
Copilul respectă munca altora
Jucării stricate, lucruri împrăștiate peste tot și mâncare aruncată pe jos – sunt niște momente normale până la o anumită vârstă. După împlinirea vârstei de 3 ani, când creierul copilului începe să aibă o mai bună înțelegere a relației cauză-efect, părinții ar trebui să îl învețe să fie mai atent cu lucrurile din jur și să fie mai grijuliu.
Cel mai bun exercițiu este terapia ocupațională. Mâncarea pe care o prepari cu propriile mâini nu mai poți să o arunci pe jos și e păcat să strici jucăria pe care ai cumpărat-o cu banii adunați atât de greu. Atunci când copilul nu este implicat în anumite treburi casnice, chiar dacă asta se întâmplă mai mult superficial, el nu știe care este adevăratul preț al muncii.
Copil este săritor la nevoie
Mamele de băieți sunt mult mai vizate în acest caz, dar este valabil într-o anumită măsură și pentru mamele de fete. Potrivit studiilor efectuate de psihologi, încă de la naștere suntem programați să îi ajutăm pe cei de lângă noi atunci când au nevoie. Sarcina principală a părinților este să dezvolte această calitate la copil și să nu le refuze ajutorul atunci când încearcă să ajute la treburile casnice sau în alte activități.
Cu toate acestea, unii părinți tind să își respingă copiii atunci când fac ceva prin gospodărie. Deseori, acest lucru se întâmplă pentru că părinții vor să termine mai repede treaba. Este un obicei destul de rău, pentru că astfel îi inhibă copilului dorința de a ajuta în treburile casnice, iar atunci când vor dori ca acest lucru să se întâmple, va fi prea târziu. Fiți răbdători și încurajați-i pe cei mici să vă fie alături, chiar dacă graba e mare.
Copilul este liniștit în timp ce se află în magazin
Shoppingul împreună cu copilul se poate termina cu o criză de isterie, iar acest lucru este absolut normal dacă cel mic este obosit. Dar, dacă aceste crize de isterie au loc de fiecare dată când copilul merge la cumpărături, părinții ar trebui să ia măsuri.
Setează din start câteva reguli. Atunci când copilul vrea niște dulciuri pe care le vede pe raftul de lângă casa din magazin, are voie să ia o singură unitate. Dacă îi este cald, trebuie să-ți spună imediat despre asta. Imediat cum începe criza de plâns din varii motive, veți părăsi magazinul fără nicio șansă de a vă întoarce înapoi. Este adevărat că vei rămâne fără cumpărături de câteva ori, dar la un moment dat vei vedea și niște rezultate.