Potrivit studiilor de specialitate, între 8 şi 12% din copii sforăie în timpul nopții. Acest tip de sforăit este unul obişnuit. De asemenea, se ştie, că între 3 şi 5% din copii suferă de apnee de somn, o afecțiune care la copii poate influența negativ creşterea, dezvoltarea emoțională şi sănătatea inimii. Află în continuare cât de periculos poate deveni sforăitul copilului sau, mai precis, când ar trebui să ne îngrijoreze sforăitul lui.  

Transpirații nocturne frecvente

Acestea sunt din cauza hiperactivității sistemului nervos simpatic (răspunsul organismului de „luptă sau fugi“) din timpul somnului, declanşat de o cantitate insuficientă de oxigen şi de eforturile de a respira având căile respiratorii blocate.   

Mişcări spre interior ale coastelor în timpul respirației

La fel ca la punctul anterior, acest lucru este declanşat de efortul de a respira având căile respiratorii limitate sau blocate.

Poziții neobişnuite în timpul somnului

Extensia hiperactivă a gâtului este ceva des întâlnit la copiii care suferă de apnee. Această poziție ciudată ajută la menținerea căilor aeriene deschise.   

Dureri de cap matinale

Acestea sunt din cauza nivelului scăzut de oxigen şi de tensiunea sanguină mare din timpul somnului.   

Urinarea nocturnă cronică

Câteva studii au demonstrat că o incidență crescută de episoade apneice se întâlneşte la copiii care udă patul. Într-un studiu recent, 42% din grupul de copii tratați pentru apnee de somn, udau frecvent patul noaptea. După tratament, 66% din aceşti copii au demonstrat îmbunătățiri semnificative ale acestei situații. 

Hiperactivitatea şi neatenția la şcoală

Copii care suferă de apnee de somn sunt frecvent diagnosticați greşit cu ADHD. O evaluare îndelungată, inclusiv vorbitul despre sforăit, poate, în anumite cazuri, evita medicamentele inutile în cazul lor, dar care se folosesc pentru tratamentul ADHD.   

Somnambulism frecvent şi terori nocturne

Apneea de somn poate cauza somnambulism şi terori nocturne. De fapt, un studiu efectual la Universitatea Stanford din SUA a descoperit că mulți dintre copii somnambuli au scăpat de această problemă după ce au fost tratați de apnee de somn.   

Hipertensiune pediatrică

Toți copii cu hipertensiune ar trebui evaluați cu grijă pentru a se identifica dacă suferă şi de apnee de somn.   

Sindromul Down

Între 40 şi 70% din toți copiii care suferă de Sindrom Down suferă şi de apnee de somn. Netratată, această afecțiune le poate afecta foarte grav sănătatea şi dezvoltarea mintală.   

Obezitatea

Studii recente au demonstrat că 30% din copiii obezi pot avea şi apnee de somn. Lăsată netratată, apneea de somn asociată obezității poate creşte riscurile (deja foarte mari) de hipertensiune, de rezistență la insulină şi de tulburări metabolice asociate. De asemenea, apneea va împiedica şi pierderea kilogramelor în plus.   

Apneea de somn este un fapt din ce în ce mai obişnuit, dar la copii se poate trata foarte uşor. Lăsată netratată, apneea poate avea nenumărate efecte secundare nedorite asupra sănătăţii şi dezvoltării copilului. În cazul în care copilul tău suferă de sforăit cronic sau prezintă unul dintre simptomele prezentate mai sus, nu întârzia şi consultă medicul pediatru, ne sfătuieşte „Huffington Post“.