În perioada dintre 1 și 2 ani, laptele reprezintă o sursă importantă de nutriție pentru copil, fie că este vorba despre cel matern, fie despre cel formulă. Cu toate acestea produsele alimentare sunt considerate cele care ar trebui să fie hrana de bază, să-i ofere principalele elemente nutriționale de care are nevoie un copil, pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Află aici mai multe despre alimentația copilului între 1 și 2 ani.
La 1 an copilul învață cum să mănânce singur. Poate să mestece mâncarea, și dacă a fost diversificat și a acceptat cu ușurință solidele, atunci copilul poate mânca deja ceea ce se gătește pentru întreaga familie, atâta timp cât nu are un istoric de alergii sau intoleranțe, mâncarea nu este picantă, conține sare foarte puțină (spre deloc!) și nu consumă alimente care nu sunt indicate unui copil mic de 1 an (anumite specii de pește, de exemplu).
„Oferă-i mai întâi mâncare, apoi alăptează-l, dacă îi este copilului foame în continuare”, scrie Unicef.org.
Ce poate să mănânce un copil la această vârstă?
Aproape orice mănâncă și ceilalți membri din familie, ținând cont de câteva recomandări enumerate mai sus, dar pe care le poți discuta cu pediatrul. Ai grijă ca fiecare bucățică pe care o mănâncă să conteze, adică să fie mâncare nutritivă, sănătoasă, gustoasă, sățioasă. Asigură-te că are parte de un meniu divers, care conține legume, leguminoase, nuci, fructe, cereale, produse ce au proteine animale (ouă, carne, pește) etc.
În jurul vârstei de 1 an copilul învață să meargă, de aceea este important să ții cont că are nevoie de energie, iar meniul lui va însemna 3 mese și 2 gustări (uneori chiar 3!). Dacă nu alăptezi, amintește-ți că produsele lactate sunt în continuare destul de importante pentru el (laptele, iaurtul, brânzica etc).
Un copil între 1 și 2 ani nu are deloc nevoie de mâncare de tipul fast- sau junk –food! Evită chips-urile, checurile, bomboanele, biscuiții care sunt bogate în zahăr, sare, grăsimi nesănătoase și tot felul de aditivi foarte nesănătoși pentru cel mic.
Sfaturi pentru această perioadă:
- Copilul va fi încântat să aibă bolul lui, tacâmurile (speciale pentru el) și să fie lăsat să mănânce singur (exact ca cei mari!), alături de familia lui.
- Așteaptă-te ca la început orice masă pe care o servește să dureze mai mult decât la ceilalți, pentru că el are nevoie de timp să o examineze, să o miroasă, să o mestece, să-i observe și pe ceilalți ce fac. Eheee, multă treabă!
- Interacționează cu el, explică-i despre ceea ce mănâncă, întreabă-l ce gust are mâncarea și chiar dacă n-o să-ți răspundă prin cuvinte, zâmbește-i. Fă-l să se simtă în siguranță, iubit și să i se formeze obiceiul că este interesant (și gustos!) să stai la masă.
- Nu uita nicio clipă că ești urmărit (ce mănânci, cum mănânci și cât mănânci!).