S-ar putea ca anumite schimbări care intervin în rutina zilnică a copilului să te pună pe gânduri. Una dintre ele ar fi consuml aparent exagerat de apă. Chiar dacă la început s-ar putea să te pună în garda, problema nu este atât de gravă, spun specialiștii. Totuși, ar trebui să știi în același timp că setea excesivă și urinarea crescută la bebeluși, copii și adolescenți pot fi un semn al diabetului zaharat sau al diabetului insipid.
Diabetul zaharat poate fi verificat de către un medic cu un simplu test de înțepare a degetelor. Dacă acest test este normal, poate indica faptul că setea excesivă este un simptom al diabetului insipid.
În diabetul insipid, organismul nu poate concentra suficient urina și astfel trece prea multă apă. Acest lucru este cauzat de obicei de o perturbare a hormonilor eliberați de glanda pituitară, o parte a creierului. Uneori, această tulburare poate fi cauzată de o tumoare pe creier. Dar este important să rețineți că diabetul insipid este rar.
Câtă apă trebuie să bea un copil, de fapt?
Copiii cu vârsta între 4 și 8 ani au nevoie de aproximativ 1,3 litri de apă pe zi. Aceasta include conținutul de apă din alimente și alte băuturi, precum și apa potabilă simplă. În timp ce copiii cu vârsta între 9 și 13 ani au nevoie de 2,1 până la 2,4 litri pe zi. Dacă micuțul tău bea mai mult decât atât, consultați medicul pediatru, mai ales dacă aportul excesiv durează mai mult de o zi-două.
Când apare diabetul zaharat la copii?
Setea excesivă este unul dintre simptomele cheie ale diabetului zaharat. Afecțiunea apare sub două forme, cunoscute sub numele de tip 1 și tip 2. Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină. În timp ce tipul 2 apare atunci când corpul este rezistent la efectele insulinei. Rețineți că tipul 1 este mai frecvent în rândul copiilor.
Diabetul zaharat este o afecțiune gravă care necesită supravegherea atentă a medicului.