Se consideră că un copil are febră atunci când temperatura sa rectală, măsurată corect, depășește 37 grade C. Părinții trebuie să știe că febra nu este neapărat un motiv să se alarmeze. Febra este dovada că organismul copilului reacționează la un anumit stimul exterior care poate fi un microb sau un virus, dar nu întotdeauna.
La sugari există febra laptelui uscat, datorită unui regim cu lapte prea concentrat. Există și febra datorată căldurii excesive sau a unei deshidratări. O creștere bruscă a febrei nu trebuie să vă alarmeze.
La copii, temperatura se ridică și scade mult mai repede decât la un adult. O febră de 38 grade C, care persistă este mult mai serioasă decât una de 40, care însoțește inflamarea amigdalelor.
Cum faceți să scadă febra?
Există două medicamente antitermice, care conțin aspirină și paracetamol, dar și diferite metode de fizioterapie (băi reci, împachetări, etc.) – aveți totuși grijă cu bebelușii. În orice caz, cereți sfatul medicului pediatru.
Ce sunt convulsiile febrile și când apar ele?
Acestea sunt relativ frecvente la sugari, mai ales între 6 luni și 2 ani. Cea hipertermică este definită drept convulsie provocată de febră. Toate cauzele temperaturii crescute pot fi deci și cauzele ei, mai ales în bolile banale. Ele survin într-o perioadă în care sistemul nervos este încă imatur, deosebit de sensibil. Se mai poate să fie și din cauza unei predispoziții familiale spre o stare patologică.
Cum se manifestă convulsiile?
Copilul pălește dintr-o dată, își pierde cunoștință, trupul îi devine rigid, iar ochii i se dau peste cap. După câteva secunde încep să-i tremure mâinile, picioarele și capul. Acest stadiu durează câteva minute, după care încetează, copilul începând să aibă o respirație șuierătoare, iar trupul i se relaxează. Pierderea cunoștinței este completă, urmând un somn mai mult sau mai puțin lung.
Intervenția imediată este aceeași ca și în cazul unei scăderi de temperatură:
- în primul rand trebuie dezbrăcat;
- răcorirea copilului prin îmbaiere (apa trebuie să aibă o temperature cu 2 grade mai mică decât temperatura corpului), timp de 10 minute;
- pungi de gheață, împachetări reci etc.;
- medicamente împotriva febrei.
Convulsiile fără febră. Aceasta are o cu totul altă semnificație decât cea manifestată prin febră. Multe boli se pot manifesta astfel, fie datorită unei tulburări biologice, fie din cauza unei leziuni cerebrale. Atunci când nu se găsește nicio cauză, există suspiciunea de epilepsie.