În momentul în care copilul se confruntă cu tulburări care îi perturbă somnul și îl agită, poate fi vorba despre pavorul nocturn. Termenul de pavor provine din limba latină și înseamnă „frică, spaimă, groază”, motiv pentru care pavorul nocturn este cunoscut și sub denumirea de teroare nocturnă.

Aceasta este o tulburare a somnului care se încadrează în rândul parasomniilor și apare la copiii cu vârste între 3-4 ani și 6-8 ani. Studiile arată că pavorul se manifestă mai frecvent la băieți și se petrece cam la 90 de minute după momentul adormirii. Tulburarea de somn se întâlnește frecvent în cazul copiilor, însă simptomologia poate fi diferită de la caz la caz.

Cum se manifestă pavorul nocturn?

Copilul are un somn neliniștit, dă din mâini și din picioare, transpiră sau respiră greu. De multe ori, cel mic poate chiar să țipe în timpul somnului, să se ridice în șezut, să privească în gol, cu ochii deschiși, chiar dacă doarme. Episodul poate dura între 10 și 20 de minute.

Când trece printr-un pavor nocturn, copilul este greu de trezit, iar în momentul în care se trezește nu-și amintește ce s-a întâmplat.

De ce apare pavorul nocturn?

Pavorul nocturn poate să apară din cauza oboselii pronunțate, a schimbării rutinei de odihnă, ca urmare a stresului sau a unor traume. De asemenea, există anumite afecțiuni care cresc probabilitatea ca tulburarea de somn să apară.

Afecțiunile căilor respiratorii și sindromul picioarelor neliniștite sunt doar câteva dintre motivele care pot sta la baza manifestării pavorului.

Contribuie la apariția pavorului nocturn și un mediu de conflict constant, un stil de parenting excesiv de sever, precum și experiențele marcante (ex. mușcătura unui câine, catastrofele naturale, un incediu, certurile familiale etc).

Supraepuizarea, privarea de somn sau unele medicamente (ex: benzodiazepinde și barbiturice) care acționează asupra sistemului nervos central pot fi factori predispozanți pentru pavorul nocturn.

Se pare că pavorul nocturn apare mai des la copiii care au în familie persoane care se confruntă cu tulburări ale somnului. Dacă micuțul vostru trece prin astfel de episoade, nu vă îngrijorați. Atâta timp cât pavorul nocturn este episodi, nu există riscuri pentru sănătate.

Cum poate fi prevenit pavorul nocturn?

Cu toate că nu există un protocol terapeutic care să se aplice pentru tratarea pavorului nocturn, tulbularea de somn poate fi prevenită dacă se evită factorii perturbatori. Copiii nu trebuie să fie expuși unui mediu conflictual, nu trebuie să aibă acces prea mult la gadgeturi, televizor.

Este importantă respectarea unei rutine de somn, dar și a unui regim echilibrat de alimentație. Terorile nocturne se rezolvă spontan odată cu înaintarea în vârstă, după 10 ani.