De cele mai multe ori, transpirația bebelușului nu indică motive de îngrijorare. Atunci când bebelușul se dezvoltă armonios, ia în greutate conform indicilor, nu există probleme. Dacă, totuși, transpirația este excesivă și persistă pentru o lungă perioadă de timp, cel mai indicat ar fi să luați legătura cu un medic pediatru pentru o consultație și eventuale analize.

În primul rând, trebuie menționat de la bun început faptul că sistemul de reglare a temperaturii corpului la bebeluși nu este complet dezvoltat și, prin urmare, sugarii transpiră mai mult decât adulții.

În al doilea rând, există două tipuri diferite de transpirație excesivă:

  • transpirația generalizată care apare pe tot corpul și se impregnează în haine;
  • transpirație locală care apare într-o singură regiune (axilă, picioare, față sau gât).

Cea mai comună și ușor de tratat cauză a transpirației la copii este îmbrăcarea excesivă sau încăperea/locuința prea caldă. Copiii trebuie îmbrăcați la fel ca adulții, nu cu unul sau două straturi în plus – de aici apare și transpirația, de cele mai multe ori.

Asigurați-vă că aerisiți foarte bine încăperea în care locuiți de cel puțin 3 ori pe zi a câte 30 minute, cel puțin. Aerul proaspăt și curat ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului.

O altă cauză „normală” este activitatea fizică. De cele mai multe ori, părinții știu cantitatea normală de transpirație pe care o degajă corpul copilului lor.

Copilul meu transpiră foarte mult în somn. Cauzele mai puțin comune care ar putea indica prezența unor boli:

  • Infecții – de cele mai multe ori, acestea duc la transpirația excesivă;
  • Hipertiroidism – transpirația excesivă poate fi unul dintre simptome, pierdea în greutate sau anxietatea sunt următoarele;
  • Medicamente – unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot provoca transpirații generalizate ca efecte secundare;
  • Febra – atunci când are gripă sau este răcit, copilul transpiră ca efect secundar al febrei;
  • Deficiență de vitamine și minerale – mai ales când transpiră în zona capului. De cele mai multe ori, însă, nu este cazul;
  • Boli congenitale ale inimii – această boală apare datorită dezvoltării defectuoase a inimii;
  • Apnee – apare mai frecvent în rândul copiilor născuți prematur. Un studiu din 2008 sugerează că apneea de somn apare mai des atunci când bebelușii sunt fierbinți;
  • Alte tulburări metabolice și hormonale.

De fiecare dată când bebelușul transpiră, acesta elimină lichide din propriul corp. Este foarte important să îl hidratați în mod corespunzător.