Ouăle reprezintă un aliment sănătos în dieta copilului, însă acestea trebuie consumate cu moderație.  Ouăle oferă un sortiment de nutrienți importanți pentru copii, inclusiv proteine, fier, vitamina D, colina și seleniu, precum și un sortiment de minerale și vitamine B. Ouăle sunt incluse în grupul alimentar proteic, alături de fructe de mare, alimente din soia, nuci, semințe, păsări de curte și carne roșie.

Conform ghidurilor de sănătate și nutriție, copiii de vârsta școlară între 9 și 13 ani ar trebui să aibă în meniu între 120-140 de grame din acest grup alimentar, în timp ce copiii mici ar putea consuma până la 60-120 de grame. Un ou are aproximativ 60 de grame.

Deși este util să știi câtă proteină are nevoie un copil zilnic, este important să ne amintim că nutriția generală reprezintă suma a mai mult decât o singură zi de mâncare.

În plus, să ții cont de numărul gramelor din fiecare grup de aliment este aproape imposibil, așa că trebuie să fii atentă la un echilibru nutrițional atunci când pregătești mesele. O treime din farfurie trebuie să conțină legume și fructe, o treime să fie un aliment bogat în proteine și o treime un carbohidrat bogat în fibre (pâine din cereale integrale, porumb, cartof, cartof dulce, boabe integrale fierte, paste etc.). Ouăle pot face parte din meniul copilului ca aliment bogat în proteine.

Este important să alegem cât mai multe varietați alimentare în meniul unui copil. Astfel, dacă la micul dejun oul furnizează proteina, la prânz și la cină trebuie să alegi un alt tip de proteină pentru a avea o varietate de texturi și arome.

Câte ouă poate consuma un copil pe zi

Specialiștii susțin că, în cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 ouă pe săptămână, nu afectează cu nimic sănătatea copiilor. Mai mult decât atât, consumul regulat de ouă în cazul copiilor este chiar benefic.

Ouăle și colesterolul

Gălbenușul este cel care conține o cantitate mai mare de colesterol, albușul fiind bogat, în mare parte, în proteine. Specialiștii ne recomandă să limităm consumul de gălbenușuri la 6 pe săptămână, însă nu există dovezi concrete că o cantitate mai mare ar fi dăunătoare.

American Heart Association recomandă mai puțin de 300 mg de colesterol în fiecare zi (mai puțin în cazul persoanelor cu boli de inimă sau colesterol LDL crescut). Un ou mare conține 187 mg de colesterol.

Colesterolul se găsește în alimentele de origine animală. Alimente precum lactatele pline de grăsimi, oua, carne roșie, crustacee și pui contribuie la aportul zilnic de colesterol și la limita de 300 mg.