Odată cu începerea noului an de studii, medicii atrag atenția că greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depăşească 10% din masa corporală a şcolarului, ceea ce înseamnă, în cazul unui copil de 25 de kilograme, că ghiozdanul ideal ar trebui să aibă aproximativ două kilograme, spune ortopedul Emil Mareş, citând un studiu american.

Toți profesorii au pretenția ca la materia lor, elevul să aducă unul sau două caiete și manualul. Vă închipuți ce înseamnă asta pentru un elev de gimnaziu care are zilnic între 5 și 7 ore? În plus, mai există și trusa de geometrie sau alte materiale didactice. Nu uitați de penar, de sticla cu apă, de pachețelul cu mâncare sau de echipamentul pentru sport!

„Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărți şi exerciții care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului”, spune dr. Emil Mareş, specialist în ortopedie.

Potrivit medicului, numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare, iar secțiile de ortopedie sunt asaltate de părinți cu copii care se plâng de dureri de spate.

„Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviaţii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate„, mai spune medicul ortoped.

La ce trebuie să fie atenți părinții?

Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenți părinții sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălțime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor.

Dr. Mareş avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecțiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviațiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă.

„O parte dintre copii au deformații de coloană vertebrală din naştere. La alții, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziția incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecțiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareş.

Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficiențe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. Elevii trebuie să poarte ghiozdanul pe ambii umeri, şi nu pe unul singur. Totodată, nu este indicat nici ca şcolarii să țină servieta în mână.