Condimentele și plantele aromate pot să transforme o mâncare fără gust, într-una absolut delicioasă și astfel să rezolve problema cu lipsa poftei de mâncare.

Întrebarea pe care și-o pun mămicile însă este când pot să introducă condimentele în alimentația copilului.
Vom începe cu cele mai utilizate - zahărul și sarea.
Dacă zahărul nu este indicat să fie folosit în alimentația bebelușului, cu sarea lucrurile stau un pic diferit. Până la 1 an, cantitatea de sare folosită în alimentația copilului nu trebuie să depășească 1 g pe zi. 

Există însă o mulțime de alte condimente și plante aromatice, capabile să aducă gusturi noi, neexplorate de bebeluș.

De cele mai multe ori, influențați de modelul pe care l-am văzut în copilărie sau din frică, părinții sunt reticenți în a le oferi copiilor mici mirodenii.

Specialiștii însă susțin că micuții fac cunoștință cu diverse mirodenii chiar înainte de începerea diversificării, prin laptele matern, care păstrează gustul lor. 
Poate ai remarcat, uneori, o reacție de apreciere mai mare decât de obicei a laptelui matern sau dimpotrivă, un refuz, dacă înainte de a alăpta ai consumat mâncare condimentată sau usturoi, care imprimă laptelui un gust puternic.

Totodată, dacă i-ai dat bebelușului tău ceaiuri împotriva colicilor, să știi că ele conțin: chimen, anason, fenicul și busuioc.

În mod obișnuit, condimentele adăugate în mâncare pot fi oferite bebelușilor imediat ce se acomodează cu hrana “solidă”, adică în jurul vârstei de 7 luni. Pentru mai multe detalii, consultă tabelul diversificării.
 

mamaplus

Atunci când începe diversificarea alimentației, gusturile bebelușului nu sunt încă formate, iar condimentele și plantele aromate sunt instrumentul cu care i le poți îmbogăți. 
Pe lângă miros și gust care te îmbie să mai mănânci o porție din ceva ce tocmai ai terminat, mirodeniile mai au și alte merite: stimulează digestia (ghimbir, busuioc, anason, fenicul, chimen, chives, usturoi, turmeric, curry), au efect anti-inflamator și echilibrează tensiunea arterială (chives, usturoi).
Totuși, ar fi bine să ceri și sfatul medicului pediatru înainte de a încerca un condiment nou. În plus, dacă în familie există cazuri de alergii, atenție sporită la condimente ca: scorțișoară, anason, șofran, coriandru – pot cauza reacții alergice.