Căderea părului la copii poate fi o problemă dermatologică sau pur si simplu poate apărea din cauze simple, precum lipsa de atenție la pieptănat sau strânsul agresiv în coadă. Pierderea excesivă a părului la copii constituie o problemă medicală, deci este absolut necesar să vorbim cu un cadru medical oricând un copil pierde mai mult păr decât de obicei.

Stresul, problemele dermatologice sau lipsa vitaminelor sunt principalii factori ce declanșează căderea părului la copii.

Acest fenomen afectează mai rar copiii, dar atunci când apare, acesta poate avea o cauză dermatologică (tinea capitis, alopecie areata, telogen effluvium). Tot așa, căderea părului poate fi cauzată de lipsa unor vitamine din corp, precum A, C sau D, sau din cauza emoțiilor, stresului, anxietate. Tinea capitis este o ciupercă. Ea se prezintă sub forma unor zone rotunde sau ovale pe scalp, care se descuamează. În aceste zone, părul cade parțial. Cum se tratează? Desigur, cu produse antifungice sau cu medicamente pe care le recomandă medicul dermatolog.

Unii părinți devin extrem de îngrijorați când văd foarte mult păr rămas în peria de păr a copilului, deși tuturor copiilor le cade părul în fiecare zi.

Ar trebui să apelați la un medic dacă:

  • copilul se plânge de un scalp dureros sau care îi dă mâncărime
  • copilul pierde fire de păr din sprâncene sau gene
  • există porțiuni vizibile lipsite de păr
  • copilul începe să piardă mult mai mult păr decât de obicei
  • copilului a început să îi cadă părul în urma unei boli sau în urma administrării unei medicații
  • copilul are leziuni ale scalpului sau arsuri

Copiii cu pierdere cronică a părului ar putea avea nevoie de consiliere psihologică.

Alopecia la copii

Alopecia areata are ca principala cauză imunitatea scăzută a copilului. Și în cazul acesta, se recomandă creme și șampoane ce se dau pe zonele afectate. Dacă al tău copil suferă de această afecțiune, vei vedea că părul îi cade total sau pe anumite zone, tot sub forma unor bănuți. De-a lungul anilor, aceaste afecțiuni pot apărea și dispărea.

Dacă vorbim despre telogen effluvium, în acest caz, vorbim despre o reacție a corpului expus unui stres intens. Manifestarea cutanată apare la două luni dupa șocul inițial, iar până când părul va crește normal pot trece și până în 6 luni.

Vitaminele și părul

Vitaminele joacă un rol important în viața copiilor și, se pare, că au efect și asupra sănătății părului. Lipsa unor vitamine sau asimilarea lor poate reprezenta factori negativi în ceea ce privește creșterea nesănătoasă a părului copiilor.

Pierderea părului este comună la copii. Există mulți factori care pot duce la acest lucru, inclusiv infecțiile, stresul, și coafurile care pun firele de păr în tensiune. Majoritatea cauzelor pot fi tratate. Pentru un diagnostic mai sigur, puteți merge la medic pentru a afla ce a cauzat pierderea părului la copilul dumneavoastră.