Sărutul este o expresie a afecțiunii și iubirii față de cei dragi, iar când vine vorba de copiii noștri, simțim nevoia să îi copleșim cu pupici. Și o facem nu numai cu sărutări pe obraji, frunte, corp, ci și direct pe gură.

În spatele acestui gest de afecțiune, pe care foarte mulți părinți îl fac, se ascund însă multe pericole. Atunci când dăm un sărut pe gură transmitem saliva în gura copilului. Saliva este un lichid limpede care este produs de glandele salivare din interiorul gurii noastre 24 de ore pe zi.

Acest lichid conține o cantitate mare de apă și substanțe chimice care ne oferă multe beneficii:

  • Ajută la umezirea alimentelor, astfel încât să poată fi mai ușor mestecate și digerate;
  • De asemenea, ajută digestia, datorită enzimelor pe care le conține saliva;
  • Umezește limba, permițându-ne să diferențiem aromele;
  • Menține interiorul gurii curat și clătește dinții;
  • Datorită enzimelor prezente în salivă, putem combate infecțiile cavității bucale.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor avantaje atunci când sărutăm pe cineva pe gură, putem transmite 80 de milioane de microorganisme, pentru că limba este cel mai mare habitat pentru microorganisme din cavitatea bucală.

Prin sărutări putem transmite anumite boli virale sau bacteriene care pot varia de la ușoare până la grave și letale pentru sănătate și viață. Iată câteva dintre acestea:

Carii

Cariile dinților la copii pot fi cauzate de mai mulți factori: microorganisme din salivă prin sărutări pe gură, lipsa unei igiene corespunzătoare a cavității bucale sau consumul de băuturi pe bază de zahăr sau făină.

80% dintre copiii de vârstă școlară pot avea cel puțin 1 dinte descompus. Prin urmare, este recomandată o consultație la dentistul pediatru încă de la erupția primului dinte, pentru a primi sfaturi despre măsurile corecte pentru o igienă orală adecvată.

Herpes

Această boală este cauzată de virusul herpes simplex, care poate fi găsit în salivă, în special la pacienții imunosupresați. Produce leziuni în interiorul cavității bucale, pe buze sau în afara lor și sunt atât de dureroase încât sunt cunoscute sub numele de focuri sau focuri de buze.

Simptomele pot fi leziuni unice sau cluster, febră, stare generală de rău, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap și vărsături, care necesită adesea spitalizarea pacientului, în principal din cauza deshidratării sau absenței totale a aportului alimentar de către pacient.

Gripa

Este o boală infecțioasă contagioasă cauzată de un virus gripal, care se transmite prin salivă și secreții respiratorii (tuse, strănut) și afectează în principal nasul, gâtul și plămânii. Simptomele pot fi stare generală de rău, febră, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare și tuse uscată cu sau fără probleme respiratorii. Dacă nu există complicații, gripa poate dura între 3 și 10 zile, dar dacă există complicații, aceasta poate dura până la trei săptămâni sau mai mult.

Mononucleoza

Boală virală cauzată de două virusuri numite citomegalovirus și epstein bar, care poate fi transmisă prin salivă și este cunoscută sub numele de boala sărutului. Aceasta produce slăbiciune și disconfort general, deoarece afectează sistemul imunitar.

În plus, febra, pierderea poftei de mâncare, somnolența, mialgiile generalizate (durerile musculare), durerile abdominale, limfadenopatia (glandele umflate) pot provoca uneori simptome gastrointestinale. Virusul poate provoca hepatosplenomegalie, care este inflamația ficatului și splinei.

Tratamentul este simptomatic și trebuie evaluat de către un medic pediatru pentru diagnosticul său corect. Simptomele pot fi prelungite dacă pacientul nu se odihnește deoarece virusul poate rămâne activ în organism mult timp sau pe viață și poate deveni activ atunci când există o scădere a sistemului imunitar.

COVID-19 (noul tip de coronavirus)

Noua tulpina a familiei coronavirusului descoperită în anul 2019 reprezintă un virus zoonotic, dar poate fi transmis și de la om la om prin salivă și secreții respiratorii (tuse și strănut), ceea ce a facilitat răspândirea sa la nivel mondial (Pandemia 2020).

Simptomele pot varia de la o stare asemănătoare gripei la complicații grave: dureri de cap, mialgie (dureri musculare), dureri în gât, febră și tuse uscată. Ele pot fi agravate, provocând tulburări respiratorii din cauza prezenței pneumoniei și colapsului respirator, ceea ce poate duce la moartea pacientului.

Virusul poate afecta oameni de orice vârstă, dar categoria cea mai vulnerabilă sunt adulții mai în vârstă cu sau fără patologie de bază. Tratamentul este simptomatic. Din păcate, în prezent nu există niciun vaccin disponibil pentru această patologie.

Cu siguranță că după ce ai citit toate aceste lucruri te vei gândi data viitoare mai bine înainte să îi dai un pupic pe gură copilului tău.

Sfaturi de care să ții cont:

  • Nu săruta direct gura copilului, în special copiii sub 3 luni;
  • Înainte de a lua un copil în brațe, spală-te bine pe mâini cu apă și săpun;
  • Menține o igienă bună a gurii și a copilului cu un periaj adecvat pentru dinți;
  • Nu împărți lingurițe, tacâmuri sau pahare;
  • Nu curăța suzeta sau tetine cu saliva proprie;
  • Discută cu familia, astfel încât toată lumea să respecte măsurile preventive;
  • Nu permite străinilor să îi atingă pe copii, cu atât mai puțin să îi sărute.