Temperatura scăzută sau hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub nivelul normal. Poate apărea atât la adulți, cât și la copii, însă hipotermina neonatală ar putea fi o problemă, întrucât sugarii nu-și pot menține temperatura corpului.

Dacă nu este detectată cât mai devreme, temperatura scăzută a corpului bebelușului ar putea fi o problemă serioasă, care ar putea duce la mortalitate.

Cum știi dacă bebelușul tău are temperatura corpului scăzută?

Conform Organizației de Sănătate (OMS), bebelușului îi trebuie verificată temperatura constant, mai ales imediat după naștere, deoarece încă nu-și poate regla singur temperatura corpului.

Temperatura medie a corpului unui sugar variază între 35,5 ℃ și 37,5 ℃ atunci când este măsurată oral, 36,6 ℃ și 38 ℃ atunci când este măsurată rectal, 35,8 ℃ și 38 ℃ atunci când este măsurată prin ureche și 36,5 ℃ și 37,5 ℃ când este măsurată în axilă.

Se spune că bebelușul suferă de hipotermie atunci când temperatura corpului scade sub 36,5 ℃.

Aceasta poate fi clasificată în trei etape:

  1. Temperatură scăzută - 36,0–36,4 ℃;
  2. Hipotermie moderată - 32,0–35,9 ℃;
  3. Hipotermie severă - 32 ℃.

Semne de hipotermie la bebeluși

Este important să detectezi semnele de hipotermie la copilul tău devreme, deoarece te va ajuta să o identifici în stadiile incipiente. Iată care sunt semnele care ar putea indica hipotermia la bebeluși:

  • Picioarele devin reci înaintea corpului;
  • Încapacitatea de hrănire;
  • Plânset superficial.

Cauze ale hipotermiei la bebeluși:

Greutate redusă la naștere

Bebelușii născuți prematur au șanse de 30 până la 78% să dezvolte hipotermie. Copilul născut prematur trebuie învelit, imediat după naștere. Saltelele încălzite pot menține bebelușul cald.

Hipoglicemie

Hipoglicemia poate provoca, de asemenea, hipotermie la copii. Hipoglicemia este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge sau al glucozei este scăzut în organism.

Infecții

În câteva cazuri, hipotermia poate fi un simpton al infecțiilor severe la copii. Două astfel de infecții sunt meningita și sepsisul neonatal.

Meningita este o infecție bacteriană care provoacă inflamația membranelor măduvei spinării. Poate provoca febră sau hipotermie la unii copii.

Sepsisul se referă la reacția extremă a organismului la o infecție bacteriană. Scăderea temperaturii corpului este unul dintre simptomele sepsisului.

Ambele infecții sunt severe la nou-născuți și pot necesita ajutor medical.

Cum se poate preveni hipotermia?

  • Menținerea sălii de naștere la o temperatură optimă;
  • Uscarea imediată a nou născutului cu un prosop curat;
  • Înfășurarea bebelușului;
  • Încurajarea contactului piele pe piele și alăptarea bebelușului.