Deși sistemul nervos al copilului începe să se dezvolte încă în uterul mamei, din luna a cincea de sarcină, acesta este încă instabil în primele luni de viață ale bebelușului. Tocmai de aceea, sunt necesare vizitele regulate la medic pentru verificări și analize de rutină. Astfel, părinții se pot asigura că bebelușul se dezvoltă cum trebuie. Specialiștii spun că după împlinirea vârstei de un an este necesar ca părinții să planifice o vizită a copilului la cabinetul medicului neurolog.
Medicul neurolog va consulta copilul la vârsta de un an, apoi la vârsta de 3 ani. Cu toate acestea, între timp se pot întâmpla anumite schimbări în organismul copilului. Tocmai de aceea, medicii au identificat 9 semnale de alarmă care ar trebui să-i determine pe părinți să-și ducă micuțul la neurolog.
În primul rând, ar fi vorba despre împiedicări frecvente și lipsă de îndemânare accentuată. Acestea sunt primele semne că ceva nu este în regulă. Pe lângă aceste simptome, mai există și altele:
- Postura incorectă în timpul mersului, de exemplu, când copilul merge cu un umăr în față;
- Mersul pe vârfuri (care durează timp de 4-6 luni);
- Copilul își mușcă obrajii din interior, buzele sau limba;
- Refuză să mănânce;
- Refuză comunicarea;
- Își ridică des umerii și gâtul;
- Își suge constant degetul sau își răsucește părul în jurul degetului.
În cazul în care simptomele enumerate mai sus se repetă de 2-3 ori, nu ar trebui să vă faceți griji. Dacă cel mic repetă aceste acțiuni timp de 4-6 luni în mod regulat, atunci este cazul să vă adresați la un specialist.
Este foarte important să aveți o agendă în care să notați toate etapele dezvoltării copilului. Astfel, veți avea o listă cu micile victorii ale bebelușului, iar simptomele care apar pe parcurs vor putea fi urmărite în dinamică.