Mai mult de 850.000 de copii au fost salvați de HIV la nivel mondial, dar tendințele rămân alarmante în rândul adolescenților.
Raportul de Bilanț UNICEF "Copiii și SIDA", lansat astăzi în întreaga lume, arată că în ultimii șapte ani peste 850,000 de copii de 0-14 ani din țările cu venituri mici și medii au fost salvați de HIV. Acest succes s-a datorat măsurilor de prevenire, cum ar fi serviciile de îngrijire și tratament pentru femeile gravide purtătoare de HIV. Cu toate acestea, Raportul indică tendințe alarmante în rândul adolescenților, invocând necesitatea intensificării eforturilor globale și naționale pentru salvarea acestui grup vulnerabil.
În 2012 circa 2,1 milioane de adolescenți trăiau cu HIV. Decesele afiliate SIDA în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani a crescut cu 50 la sută în perioada 2005 – 2012, de la 71.000 la 110.000.
Spre deosebire de adolescenți, progresul a fost impresionant în domeniul prevenirii infectiilor noi cu HIV în rândul sugarilor. În 2012 de două ori mai puțini copii au fost infectați cu HIV față de 2005.
Cu toatea acestea, sunt necesare eforturi adiționale pentru a menține această tendință și a asigura că atât mamele gravide HIV pozitive primesc tratament antiretroviral pentru a preveni transmiterea infecției de la mamă la făt, cât și copiii HIV pozitivi sunt tratați.
În 2012 doar 34% din copii în țările cu venituri mici și medii au primit tratamentul de care aveau nevoie, comparativ cu 64% din adulti. Ca urmare, un număr estimativ de 210.000 copii au murit de boli afiliate SIDA în 2012.
“Chiar dacă o femeie gravidă are HIV, nu înseamnă că și copilul ei trebuie să se nască cu acest virus. Dimpotrivă, în zilele noastre acești copii au toate șansele să se nască sănătoși”, a declarat Directorul Executiv UNICEF, Anthony Lake.
Grație noului tratament antiretroviral simplificat (cunoscut sub numele de opțiunea B+), acum există o oportunitate mai eficientă de a trata femeile care trăiesc cu HIV și a preveni transmiterea virusului la copii în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Acest tratament implică un regim strict de o pastilă pe zi, în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi.
În prezent, omenirea deține cunoștințele, experiența și instrumentele necesare pentru a crește o generație fără HIV/SIDA.
“Ceea ce este prioritar de acum încolo este să ne concentrăm atenția asupra celor mai vulnerabili și marginalizați copii, adolescenți și femei, prin sporirea investițiilor, schimbarea atitudinilor și a metodelor de lucru. Modalitățile de testare și tratament trebuie să devină eficiente și accesibile pentru toată lumea”, a mai spus Directorul Executiv UNICEF.