Copii învață foarte multe lucruri de la părinți încă din primele clipe de la venirea lor în această lume. Primii pași, primele cuvinte și primele interacțiuni cu lumea din jur sunt doar câteva etape importante în dezvoltarea lor, pe care le parcurg alături de părinți. Siguranța pe care le-o oferă căldura și dragostea părintească este primordială încă din primii ani de viață. Totuși, există câteva situații în care părinții își pot răni copiii fără să-și dea seama despre acest lucru.

Gâdilatul copiilor

Părinții adoră să-și vadă copiii veseli și zâmbăreți, iar gâdilatul pare a fi o acțiune banală care nu implică niciun risc. Pediatrii afirmă însă că gâdilatul nu creează același sentiment plăcut pe care îl ai atunci când râzi de la o glumă amuzantă. Este creată inducerea unui râs reflexiv. Chiar dacă este de acord, s-ar putea să nu poată să fie capabil fizic să îți spună să te oprești în timp ce râde incontrolabil.

”Gâdilatul poate deveni o activitate foarte periculoasă pentru cel mic, pentru că se stimulează zone din creierașul copilului – mai exact la nivelul hipotalamusului – anume acea zona care răspunde acțiunii copilului de a face față pericolelor.

La copilașii mici, atunci când sunt gâdilați excesiv, s-a demonstrat că se reduce raportul dintre inspirații și expirații. Adică, în timpul râsului excesiv, copilul își pierde calitățile pentru o respirație adecvată. Repsectiv, în cazuri mai severe ar putea să se complice cu o criză de respirație sau așa-numitul termen apnee. Copilul nu mai respiră corespunzător, iar o stare de hipoxie ar putea să aibă consecințele sale””, susține pediatrul Rodica Eremciuc.

Plasarea jucăriilor în patul bebelușului

Părinții vor să le creeze bebelușilor cele mai bune condiții pentru somn. Fără să-și dea seama, ar putea strecura în pătuțul micuților pernuțe moi sau jucării de pluș. Oamenii de știință avertizează că aceste obiecte nu au ce căuta în pătuțul bebelușilor, deoarece există riscul de sufocare, iar consecințele pot fi uneori fatale. Părinții ar trebui să conștientizeze faptul că în primele luni de viață cel mic are nevoie de o saltea fermă și un cearșaf subțire pentru un somn bun și relaxant.

Legănatul excesiv al bebelușului

Aproape toți părinții știu ce înseamnă când cel mic plânge fără oprire ore în șir și niciun remediu nu funcționează. Chiar dacă bebelușul se liniștește doar atunci când îl iei în brațe și vei fi tentat să îl legeni mai des și mai activ, să știi că acest obicei îi poate pune în pericol creșterea și dezvoltarea. Astfel de manifestări sunt considerate abuzuri asupra bebelușului, iar urmările sunt dezastruoase. Sindromul copilului zdruncinat poate duce la apariția unor leziuni ireversibile ale coloanei vertebrale, fracturi, paralizii, convulsii, orbire și chiar deces.

Păstrarea unui mediu steril în casă

Curățenia este importantă, însă atunci când este făcută în exces poate dăuna atât copilului cât și părinților. S-a demonstrat științific că micuții care cresc într-un mediu steril sunt mai predispuși la alergii. Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copilul trebuie să ia contact și cu murdăria și cu microbii, spun specialiștii de la Universitatea din Chicago. Prin urmare, este bine să ai grijă să fie mereu curat în casă, dar nu e indicat să exagerezi cu dezinfectarea și sterilizarea crezând că astfel îi protejezi pe cel mic. Un mediu steril nu va permite sistemului său imunitar să lucreze și, astfel, acesta va fi mai slab, iar copilul va fi mult mai expus la boli și alergii. Când copilul este expus la germeni, sistemul său imunitar se întărește pentru că se formează anticorpi care vor ajuta organismul să reacționeze.

Exersarea mersului doar pe suprafațe plane

Este adevărat că primii pași ai bebelușului ar trebui să fie făcuți doar pe o suprafață plană, astfel încât micuțul să își mențină echilibrul. Treptat, copilul se va ține mai bine pe propriile piciorușe, iar atunci când va stăpâni bine mersul, ar fi indicat ca tălpile sale să se adapteze și la alte suprafețe. În cazul în care mersul va fi exersat doar pe suprafață plană, piciorușele micuțului nu se vor dezvolta normal, fiind vorba în primul rând de starea mușchilor și a sistemului nervos.

Forțarea copilului să termine tot din farfurie

Mai țineți minte cum părinții ne forțau să terminăm tot din farfurie? Ei bine, este un obicei vechi și periculos care se mai practică și în ziua de azi, chiar dacă pediatrii au lansat un șir de avertizări în acest sens. Foarte important este ca micuțul să consume alimente sănătoase, dar trebuie să-l lăsăm să-și asculte corpul și să consume doar ceea ce are nevoie, evitând mâncarea în exces sau de proastă calitate.

Forțarea copilului să împartă jucăriile cu prietenii de joacă

Este bine ca cel mic să învețe să împartă jucăriile cu alți copii, însă atunci când îl impui să facă acest lucru, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine. Părintele care îl condiționează, nu face decât să trezească în copil anxietăți, sentimente ambivalente, confuzii. Atunci când vor deveni adulți, copiii vor avea probleme în luarea propriilor decizii și nu vor putea acționa ferm în anumite situații. Obligând copilul să împartă bunurile sale cu alți copii, cel mic poate înțelege că tu faci regulile, iar acest lucru poate fi intimidant. Încurajează-l să își susțină opinia și poziția.