Cercetările spun că atunci când ajung la vârsta adolescenței, fetele au mai puțină încredere în sine decât băieții. Ca să nu ajungeți într-o astfel de situație, este absolut necesar să începeți încă din fragedă copilărie și să-i oferiți fetiței educația necesară pentru o viitoare femeie puternică și independentă. Află în continuare care sunt cele șase strategii bune pentru educarea fetelor încrezute în forțele proprii.

Arată-i ce înseamnă să fii o femeie puternică și independentă

Primul și cel mai bun exemplu al fetiței ești chiar tu, mama ei. Nu poți avea o fată cu încredere de sine, puternică și independentă, dacă tu însăți nu ești așa. Fă-ți copila conștientă de propria valoare, de propriile-i talente. Profită de fiecare oportunitate de a-i arăta alte exemple feminine de succes. Tu, ca mamă, trebuie să-ți urmărești interesele, pasiunile. Vorbește pozitiv despre corpul tău. Nu insulta niciodată o altă femeie din cauza modului în care arată.

Încurajeaz-o să aibă țeluri înalte

Învață-ți fiica de mică despre cum să-și propună țeluri cât mai înalte. Bărbații și femeile deopotrivă sunt capabili să aibă o carieră de succes, pasiuni pe care să le urmeze și performanțe pe care să le atingă.

Încurajeaz-o să ia parte la o varietate de acțiuni

Ajută-ți fiica să se dezvolte din punct de vedere intelectual, social și sportiv. Dacă manifestă interes pentru un anumit tip de activitate (chiar dacă pare “de băiat”), las-o să încerce. Încurajeaz-o să participe la activități de grup care o vor ajuta pe fata ta să lege prietenii și să dezvolte relații sănătoase.

 Ia-i îngrijorările în serios

Dacă fiica ta vine să-ți împărtășească o problemă, chiar dacă ți se pare “o prostie”, nu o ignora. Ascult-o, conferă-i mediul în care să se simță înțeleasă și în siguranță, indiferent ce se petrece în viața ei. Învaț-o că are dreptul să fie auzită și ascultată. Acest lucru va contribui la construirea încrederii de sine, întrucât va ști că grijile și sentimentele ei sunt validate și merită să fie ajutată când are nevoie de asta. Ascult-o fără să o judeci. Nu doar că va întări relația părinte-fiică, dar va pune și bazele unei femei puternice.

Laudă-i reușitele

Atât fetele, cât și băieții trebuie lăudați și încurajați. Fetele pot face performanță atât în domeniul academic, cât și în domeniul atletic. Tocmai de aceea, ar trebui să-I spui cuvinte de laudă fiicei tale de fiecare dată când are o nouă reușită, indiferent de domeniul în care a obținut-o.

Învăț-o că o relație este importantă, dar nu mai importantă decât starea ei de bine

Pentru majoritatea oamenilor, relația de cuplu joacă un rol foarte important în viețile lor. Nu este rău să te îndrăgostești, să întemeiezi o familie, să ai prieteni. Este împământenită ideea că femeia trebuie să aibă grijă de casă și gospodărie, iar cariera este trecută pe locul doi. Acest lucru poate duce la frustrări și depresii. Femeia este în drept să aleagă ce este mai bine pentru ea.

Oferă-i un model bun de conduită

Să crești o fiică fericită și cu încredere de sine este un proces lung, care are nevoie de multă dragoste și înțelegere. Ai grijă ca în familia ta să existe modelul corect pe care să-l urmeze, iar modelul trebuie să fie atât de puternic încât să contrabalanseze toate exemplele din media, școală, anturaj. Iar când va privi în urmă spre acești ani, din postura de adult, să fie mulțumită de identitatea sănătoasă pe care i-ai construit-o.