Este nepotrivit să generalizăm și să spunem că 6 luni e prea devreme, sau 4 ani e prea târziu. Fiecare copil are ritmul lui, și dacă o mamă povestește experiența ei nu trebuie să o considerăm lăudăroasă, sau nepricepută. Este totuși important să știm că vârsta potrivită este atunci când copilul a atins un anume nivel de maturitate neuro-musculară, intelectuală și afectivă.

Așadar, iată care sunt primele șase semne care arată că cel mic este pregătit pentru a fi deprins cu oliță:

  • știe când vine pipi sau caca și este conștient de aceste fenomene fiziolozice  - și le semnalează înainte și nu după eveniment!
  • merge în piciorușe, aleargă și chiar urcă scările;
  • înțelege ce i se cere și știe să se supună cu plăcere (deci a depășit faza de opoziție sistematică din jurul vârstei de 2 ani);
  • cunoaște cuvintele pipi, oliță, scutec și știe care este rolul oliței:
  • îi place să imite pe cei mai mari și își manifestă dorința de a nu mai purta scutecel;

În mod normal toate aceste lucruri se petrec în jurul vârstei de 2,5 ani - deși, este absolut normal ca unii copii să ajungă la acest stadiu la 1,5 ani sau la 3,5 ani.

Operațiunea Olița

Dacă toate aceste mici condiții de mai sus sunt îndeplinite, sunteți pe drumul cel bun și vă aflați în apropiere de începutul operațiunii Olița.

Este desigur însă nevoie de multă înțelegere și răbdare din partea părinților pentru a trece cu bine de această perioadă. O regulă importantă ar fi să nu forțați și să nu stresați copilul.

Operațiunea Olița nu trebuie să îi ocupe prea mult din timpul său. De exemplu, o ședință de oliță nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute. Nu uitați că el este stăpân pe corpusorul și instinctele lui.