Există fructe care constipă bebelușii? Se pare că da. Ai trecut de la lapte la hrană solidă? Bebelușul tău nu are scaun sau se chinuie atunci când trebuie să-l elimine? Este agitat? Poate avea probleme cu constipația.

E musai să mergi cu el la medicul pediatru și să-i supraveghezi dieta alimentară. La vârsta diversificării, orice aliment nou introdus în alimentația sa poate duce la constipație. Și nu există chiar o regulă: unii bebeluși pot avea unele probleme cu privire la consumul unor fructe, în timp ce alții nu. Sau poate fi vorba doar de un sigur fruct care-i face rău. Încearcă să notezi ce mănâncă și să-l urmărești cum se comportă.

Un factor important în constipația bebelușului este cantitatea de apă consumată de acesta. Ia aminte și la alimentele care constipă:

1. Proteina din lapte

Poate cauza constipație la bebeluși. Proteinele din lapte, altele decât cele din laptele matern, pot cauza probleme. Ai grijă la formula de lapte praf aleasă. Se poate ca cel mic să dezvolte și o alergie la proteina din lapte. De aici și constipația.

2. Banana crudă, insuficient coaptă

Banana nu este un fruct specific mediului în care trăim noi. De aceea, nu orice formă a bananei este bine tolerată. O banana crudă, insuficient coaptă, dată bebelușului poate cauza probleme gastrice și poate duce la constipație.

3. Orezul

Orezul și terciul de orez sunt două alimente solide recomandate bebelușilor când trec la diversificare. Doar că nu toți bebeluși reușesc să digere ușor orezul.

4. Morcovii

Morcovii atunci când le sunt oferiți cruzi, de obicei sub formă de suc, sunt foarte buni pentru bebeluși. Însă, dacă îi dai bebelușului morcovi fierți sau gătiți la aburi, aceste forme de hrană pot duce la constipație. Morcovii fierți au tendința de a solidifica scaunul, devenind astfel greu de trecut prin intestin.

5. Merele

Mărul este fructul care se oferă ca un remediu împotriva diareei. Merele coapte, folosite de multe mămici, sau merele fierte la aburi pot duce la constipația bebelușilor. Piureul de mere conține proteina pectină care întărește și mai tare scaunul.

6. Brânza

Preferată de mămici, brânza este o sursă esențială de multe vitamine și minerale și este un super aliment pentru bebeluși. Atenție însă, brânza are puține fibre și poate duce la apariția constipației.