Un studiu susține că 57% dintre copiii din prezent vor fi obezi până la vârsta de 35 de ani. Și dacă un adult tânăr este obez, șansele ca acesta să rămână tot timpul așa, sunt destul de mari.
Principalele motive ale acestei probleme îngrijorătoare sunt: alimentația greșită, nesănătoasă, plină de mâncăruri procesate și băuturi carbogazificate, lipsa activităților care implică mișcare, un program dezorganizat, dar și petrecerea timpului în fața ecranelor, indiferent că este vorba despre televizor, tabletă, telefon, jocuri video.
Alimentația dezechilibrată aduce boli!
Statistica Organizației Mondiale a Sănătății spune că 70% dintre vizitele medicale sunt datorate alimentației dezechilibrate. Stresul și poluarea influențează negativ organismul. Stilul de viață, modul de alimentație pot schimba radical starea de bine. Corpul are putere de autovindecare, vitaminele esențiale întăresc imunitatea, protejează de factorii nocivi care, fără să ne dăm seama, ne agresează în fiecare zi. Nutriționiștii spun că alimentația sănătoasă, echilibrată, diversificată, precum și evitarea sedentarismului constituie fondul pentru prevenția oricărei boli. În plus, ideal ar fi ca fiecare persoană să meargă la nutriționist pentru a fi îndrumată corect și pentru a i se stabili meniul adecvat în funcție de starea de sănătate, vârsta, tipul activităților efectuate etc.
Vinovați sunt părinții
Părintele este cel care îl învață pe copil cum să mănânce, ce să mănânce, de câte ori să mănânce. Și cum să-și învețe copilul dacă și părintelui îi lipsește o minimă educație alimentară?
Hai să ne (re)educăm! Iată câteva principii alimentare corecte:
Pentru o viață sănătoasă trebuie să respectați câteva principii de alimentație corectă, iar acestea trebuie învățate și de copilul tău.
Ia trei mese pe zi, la intervale de timp regulate! Este important să se facă o pauză de zece minute după fiecare masă, înainte de a începe sau a relua activitățile zilnice.
Consumul a 1,5-2 litri de apă pe zi este vital pentru un organism sănătos deoarece îl ajută să elimine toxinele. Lichidele se pot consuma pe tot parcursul zilei, dar nu în timpul mesei pentru că îngreunează digestia.
Evită alimentele procesate precum mezelurile, produsele de patiserie și cele de tip junk food.
Alimentele trebuie consumate în starea lor naturală. Cu cât sunt modificate mai puțin, cu atât este mai bine pentru sănătatea organismului.
Învață-ți copilul că nu se mănâncă pe fugă și că în acest timp nu se vorbește la telefon și nu se stă la televizor. Dacă masa este savurată în liniște, organismul va beneficia de toate substanțele nutritive din alimente.
Cantitățile trebuie să fie moderate, iar cele mai mari trebuie consumate în prima jumătate a zilei pentru a asigura corpului energia de care are nevoie.