Majoritatea tulburărilor de limbaj apar pe la vârsta de 2-4 ani, atunci când copilul abia învață să vorbească. Dacă ai observat că și copilul tău întâlnește anumite dificultăți la articularea unor litere sau cuvinte sau vorbește greu, nu trebuie să te panichezi. Mulți copii au tulburări de limbaj, care însă nu duc la dezvoltarea unor probleme în vorbire la maturitate.
Pentru început este important să înțelegi că un copil care vorbește greu nu este un copil mai puțin inteligent. Ține minte că Blaga a început a vorbi pe la vârsta de 6 ani. De cele mai multe ori, dificultățile de pronunție dispar cu timpul.
Pentru liniștea ta însă, ai putea să-i propui micuțului tău câteva exerciții care să-l ajute să depășească aceste dificultăți și bineînțeles, ai putea cere sfatul unui logoped, care cu siguranță, te va îndruma.
1. Exerciții cu oglinda
Exercițiile cu oglinda sunt utile pentru copiii care întâmpină dificultăți în pronunția cuvintelor și a sunetelor. Uitându-se în oglindă, cei mici văd cum trebuie să își miște gura și să pronunțe sunetele fiecărui cuvânt.
2. Repetiții
Repetarea cuvintelor de mai multe ori este unul dintre cele mai utile exerciții pentru copiii cu tulburări de limbaj. Ca să nu se plictisească micuțul, transformați totul într-un joc gen „Repetă după mine”. Pronunță tu cuvintele corect, iar micuțul va încerca să repete.
3. Comunicare
Pentru ca micuțul tău să învețe să vorbească corect și coerent e important să comunicați cu el. Copiii sunt ca un „burete”, mimând comportamentele și caracterele celor din jurul lor, în special, ale părinților. Vorbește cu el cât mai mult, astfel încât micuțul să audă un model de limbaj și să practice cât mai mult, fiind „nevoit” să răspundă la anumite întrebări. Ai grijă ca aceste dialoguri să nu fie forțate, artificiale. Vorbiți despre activitățile zilnice, despre ce-i place să facă sau să mănânce etc.
4. Încurajarea exprimării verbale
Pentru a întări abilitățile de vorbire ale copiilor mici, este bine să le dai ce îți cer numai atunci când folosesc cuvântul potrivit, nu când recurg la gesturi pentru a se face înțeleși. Astfel, cei mici sunt motivați să apeleze la limbajul verbal pentru a obține ce își doresc.
5. Lectură
Cititul este un instrument util în combaterea dificultăților de limbaj la copii. Citind, micuții își pot dezvolta vocabularul. În plus, prin citire, copiii învață să își structureze mai bine frazele și să pronunțe cuvintele dificile. Totodată, poveștile, de exemplu, le stimulează creativitatea și imaginația.