Atunci când se vorbește despre legănat, primul lucru ce ne vine în minte este asocierea ideii cu bebelușii care plâng și au nevoie să fie liniștiți. Dar bebelușii nu sunt nici pe de departe singura categorie de „omuleți” care beneficiază de pe urma legănatului. Această mișcare de alunecare în spațiu are beneficii cuantificabile și studiate și pentru copiii mai mari.

Legănatul promovează exercițiul fizic

Contrar aparenței, datul în leagăn îi antrenează copilului o mulțime de mușchi, mai ales dacă a ajuns la vârsta la care reușește să își facă vânt singur. Dar chiar și înainte de asta, corpul copilului se ajustează involuntar la permanenta schimbare de poziție, prin contractarea și relaxarea a diferite grupe musculare.

Conform datelor specialiștilor în sănătate publică, obezitatea s-a dublat în rândul copiilor și s-a triplat în rândul adolescenților, în ultimii 30 de ani. În țările dezvoltate, procentul copiilor obezi cu vârste între 6 și 11 ani a crescut de la 7% în anul 1980, la 18% în anul 2010, iar ritmul de creștere s-a accelerat în ultima decadă. Similar, în intervalul de vârsătă 12 – 19 ani, procentul de obezi a crescut de la 5% la 18% în același interval de timp. Sunt informații disponibile pe site-urile CDC și OMS, pe care le poți accesa dacă îți dorești să afli mai multe detalii.

Cu cât copiii ies mai mult la joacă afară, cu atât riscul de obezitate se reduce semnificativ. Ideal este ca joaca afara să devină parte a programului zilnic al copilului înainte de vârsta la care acesta începe să folosească telefonul mobil sau tableta, și există numeroase motive pentru asta.

Jocul afară este o ocazie minunată pentru ca micuțul tău să își facă prieteni și să deprindă ABC-ul interacțiunilor sociale. Unele dintre cele mai vechi amintiri pe care le avem, ca adulți, se formează la locurile de joacă, și dacă te uiți în orice parc pentru copii, îi vei vedea pe juniori așteptându-și rândul la leagăn sau repezindu-se să îl ocupe imediat ce a fost eliberat.

Legănatul îmbunătățește abilitățile sportive ale copiilor

Există studii efectuate după toate rigorile cercetării științifice care demonstrează că locurile de joacă au numeroase alte efecte asupra copiilor. Atunci când folosesc leagănele, toboganele și celelalte facilități disponibile într-un astfel de spațiu, copiii învață să își folosească corpurile în moduri sănătoase.

Musculatura pusă în mișcare cere o cantitate suplimentară de oxigen, ceea ce înseamnă că respirația devine mai profundă și mai eficientă. Consecutiv exercițiului fizic, în corpurile lor se produc endorfine, care influențează în mod pozitiv dispoziția celor mici.

Legănatul îi ajută pe copii să își coordoneze mai bine mișcările. Dacă vei privi cu atenție un copil de vârstă mică, vei observa că îi este greu să execute coordonat mișcările care să propulseze leagănul înainte și înapoi. Indiferent câte explicații verbale oferi, nu îl vor ajuta să se descurce mai bine.

Dacă vrei să îl ajuți pe copil să învețe să își facă vânt singur, așază-te în fața lui când leagănul este deja în mișcare, și provoacă-l să te atingă cu picioarele. Pe măsură ce se întinde tot mai tare ca să te ajungă, el începe să experimenteze senzația că modul în care își echilibrează corpul reușește să împingă leagănul tot mai sus.

Legănatul menține flexibilitatea și antrenează musculatura picioarelor și a brațelor, a spatelui și a abdomenului. El e eficient în dezvoltarea simțului echilibrului, prin antrenarea fluidelor din urechea medie și internă.

Legănatul ajunge să îmbunătățească modelele de interacțiune socială

Cele mai multe leagăne sunt montate în perechi, astfel că cei doi copii care le ocupă se pot observa reciproc și se pot angaja în discuții pe diverse subiecte interesante pentru ei, de la „Eu mă dau mai tare!” până la „Vrei să fii prietenul/prietena mea?”.

E o ocazie ca cei mici să învețe să împartă – leagănul va fi imediat ocupat de altcineva, iar acest lucru nu e mereu ușor de acceptat. Învață, de asemenea, să își ceară voie unul celuilalt: „Te-ai dat mult, pot să mă dau și eu acum?” și să facă față, uneori, unui refuz abrupt.

După ce copiii mai cresc și își formează prietenii durabile, vei observa că sunt capabili să formeze „echipe” ca să își păstreze locul în balansoar sau să impună propriile reguli și condiții, în grupul lor de cunoștințe, pentru ocuparea acestuia. Poate părea „cam mult” pentru părinții unui copil de vârstă mică, dar în rândul celor mai mari, sunt ocazii prețioase de dezvoltare a calităților de leadership și negociere și a unei abilități bune de comunicare asertivă.

Leagănele sunt sănătoase și pentru părinți

Fie că e vorba despre leagănul de la locul de joacă, din parc sau din propria curte, mulți părinți îl consideră o binecuvântare. Copiii iubesc să stea afară și datorită lui, și par să nu se plictisească niciodată, mai ales dacă sunt cel puțin doi care se joacă împreună.

Multă mișcare în aer liber este sinonimă cu pofta de mâncare și cu adormitul rapid seara, când vine ora de culcare. Asta înseamnă că e mai ușor să păstrezi un program de viață sănătos pentru toată lumea și să îți rămână și ție, seara, un pic de timp pentru relaxare sau pentru ultimele retușuri prin casă.

După cum se știe, părinții liniștiți, calmi, binedispuși, au șanse substanțial mai mari să ofere un mediu plăcut, să fie disponibili și sensibili, deschiși, la cerințele copiilor lor.

Cum e cu legănatul pentru bebeluși?

Vei observa destul de repede că balansoarul pentru bebe este o achiziție pe care o regăsești pe multe dintre listele de cumpărături ale viitorilor sau proaspeților părinți, și este greșit să presupui că singura legătură dintre legănat și bebeluși ține de crearea unor tipare de somn. După mișcarea continuă experimentată în perioada vieții intrauterine, este evident că legănatul îl ajută pe micuț să se liniștească, prin simpla contribuție la recrearea acelui „paradis pierdut” de la începuturi.

Dar acesta nu este singurul beneficiu. De fapt, se pare că legănatul ajută la o mai bună dezvoltare a echilibrului, stimularea urechii interne fiind de mare ajutor din acest punct de vedere.

De asemenea, bebelușii care sunt legănați par să se dezvolte mai repede din punct de vedere al motricității, probabil datorită stimulării musculare asociate evoluției rapide a propriocepției, la această vârstă.