Sărbătorile de iarnă, cele mai magice de peste an, cer de la părinți o creativitate deosebită. Manifestând o astfel de creativitate, veți dărui copilului impresii de neuitat. Astăzi vom vorbi despre patru lucruri, fără de care Noul An își va pierde din farmec.

4  lucruri pe care trebuie să le faceți cu copiii înainte de Anul Nou

Nr. 1. Scriem o scrisoare lui Moș Crăciun

Tradiţia de a scrie pe hârtie, în noaptea de Revelion, dorinţele cele mai intime, iar apoi de a le arde la ora douăsprezece a început cu sute de ani în urmă. Însă în secolul al XX-lea, pe lângă „epistola magică cu dorințe” a apărut o variantă simplificată pentru copii – scrisoarea către Moș Crăciun.

Despre ce să îi povestiți? Despre faptul că Moș Crăciun trăiește undeva în nord, iar în noaptea de Crăciun aduce copiilor cadouri. Spuneți copiilor că trebuie să fie sinceri cu acest personaj magic, să îi scrie la ce gândesc și la ce visează. Propuneți copilului să decidă singur evenimentele pe care vrea să le povestească Moșului. În cazul în care copilul este încă prea mic, lăsați-l să vă dicteze dumneavoastră scrisoarea. Ascundeți mesajul în frigider sau în alt loc – el trebuie să dispară în mod „magic”. Dacă vreți să primiți garantat un răspuns, expediați scrisoarea pe poștă. Cu copiii mai mari puteți face o călătorie spre Laponia, patria lui Moș Crăciun.

Ce spune psihologia? Povestea despre un Moș bun la suflet reprezintă o mică minune necesară tuturor copiilor. Ea le conferă sentimentul de apartenență la sărbătoare și încrederea că cineva mare și inteligent, împreună cu părinții, veghează asupra lor. În plus, scrisoarea este un lucru foarte personal, iar cu destinatarul acestea se stabilesc relații de încredere. Un alt aspect important: în principiu, copiii nu sunt înclinați spre autoanaliză, lor le este greu să își evalueze comportamentul. Scrisoarea către Moș Crăciun este o oportunitate excelentă de a orienta copilul spre această acțiune necesară maturizării, precum și de afla ce îl îngrijorează și ce își dorește.  

4  lucruri pe care trebuie să le faceți cu copiii înainte de Anul Nou

Nr. 2. Creăm un calendar de așteptare a Crăciunului

În țările europene acesta este numit calendar Advent http://mamaplus.md/ru/posts/14538/ (de la cuvântul latinesc „adventus”, care înseamnă „venire”). El vă ajută să faceți perioada de așteptare mult mai interesantă. Copilul încetează să vă mai întrebe de zeci de ori pe zi când va veni Anul Nou și va începe să urmărească cu mare interes apropierea sărbătorii.

Ce să faceți? Să manifestați un pic de imaginație și creativitate. Calendarul Advent nu necesită mari cheltuieli de timp și de bani. Calendarul tradițional de așteptare reprezintă un set de buzunărașe, săculețe, punguțe, cutiuțe, pe care sunt înscrise date, iar în fiecare dintre ele se găsește câte un pic suvenir pentru fiecare dintre zilele rămase până la Anul Nou. Poate fi vorba despre bomboane, biscuiți, gume de mestecat, agrafe de păr, jucării nu prea mari, dar și bilete la film.

Ce spune psihologia? După cum am menționat mai sus, un astfel de calendar este o bună metodă de a-l ajuta pe copil să fie mai răbdător. Fiecare zi începe cu o surpriză plăcută și așteptarea sărbătorii, transformând zilele obişnuite în sărbătoare. În plus, el realizează câteva funcții de dezvoltare concomitent: micuțul învață cifrele, cum „funcționează” un calendar, dar și anumite acțiuni repetitive. Nu este nevoie să creați un calendar „lung” – cu cât mai mic este copilul, cu atât mai scurtă trebuie să fie perioada de așteptare.

4  lucruri pe care trebuie să le faceți cu copiii înainte de Anul Nou

Nr. 3. „La mulți ani, iepurași, la mulți ani, veverițe!”

Creați împreună cu copilul un costum unic de Revelion. Pentru aceasta nu este neapărat nevoie să fiți un designer genial sau o cusătoreasă talentată. Datorită varietății de furnituri disponibile pe piață, decorarea costumului se va transforma într-o activitate plăcută şi utilă.

De unde să începeți? Totul este simplu: amintiți-vă de matineele de la grădiniță și de la școală din copilăria dumneavoastră. De exemplu, cel mai popular costum pentru băieți – costumul de iepuraș – era extrem de simplu. Două urechi moi din stofă și o bucată de vată în loc de codiță. Fetițele erau „fulguleți”. Toate costumele erau create practic într-o seară, cu materiale simple. Puteți folosi această experiență și în prezent. Desigur, dacă abilitățile vă permit, puteți încerca și un proiect mai complicat – de exemplu, un costum de Hulk sau prințesa Fiona.

Ce spune psihologia? Tradiția de a coase costume speciale cu ocazia sărbătorilor nu a apărut întâmplător. În subconștientul oricărui om, oricât de mic, există ideea că hainele de sărbătoare trebuie să fie diferite de cele de zi cu zi, oricât de moderne și elegante ar fi acestea. Tocmai de aceea depuneți puțin efort, și micuțul dumneavoastră se va simți un adevărat erou al sărbătorii.

4  lucruri pe care trebuie să le faceți cu copiii înainte de Anul Nou

Nr. 4. Pregătim bucate adevărate de Crăciun

În perioada de pregătire către sărbători, foarte aglomerată, de altfel, nu prea avem timp să învățăm micuții despre principiile gastronomiei. Însă aceasta este totuși perioada perfectă pentru a atrage copilul, a-i insufla dragostea de gătit și a-i oferi un motiv în plus să fie mândru de el. Cum altfel? A dat şi el o mână de ajutor la pregătirea mesei de sărbătoare!

Ce rețetă să alegem? Aceasta trebuie să fie foarte simplă, dar originală. În plus, cât mai frumos decorată și, desigur, gustoasă. De exemplu, puteți încerca acadelele de portocale. Luați 250 g de zahăr, 100 ml de suc de portocale, două linguri de miere și puțin ulei de măsline. Într-o cratiță, aduceți la fierbere zahărul și sucul de lămâie, lăsați puțin să fiarbă, amestecând continuu. Adăugați mierea, luați de pe foc. Turnați compoziția în forme unse cu ulei, răciți. Puteți face acadele pe băț sau pur și simplu pe lingură, ca în copilărie.

Ce spune psihologia? În procesul activităților în comun, copilul nu doar primește plăcere de la comunicarea cu părinții, dar și învață să interacționeze cu ei. Iar dacă veți sublinia cât de mândri sunteți de el și că îi mulțumiți pentru ajutor, copilul va avea mai multă încredere în forțele proprii, lucru foarte important pentru viața lui de mai departe. În plus, gătitul pentru masa de sărbătoare are și un efect de dezvoltare. De exemplu, puteți întinde un blat de pizza, iar copilul o va decora după propriul gust. El nu doar se va gândi cum să aranjeze frumos bucățelele de roșii, ciuperci, măsline etc., dar va întreba și despre acest fel de mâncare. Iar acesta este momentul potrivit să îi povestiți despre Italia și despre tradițiile de Crăciun care există în această țară.  

4  lucruri pe care trebuie să le faceți cu copiii înainte de Anul Nou

Sursa