Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare. Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea. Psihologul Daniela Gavankar, ne vorbește despre cele 10 semne ale autismului, pe care le pot identifica părinții la început de drum.
Contact vizual slab
Răspuns la nume rar sau deloc sau după multe insistente. Copilul nu se întoarce și nu se uită la adultul care îl strigă pe nume.
Comportamente repetitive îndelungate
Tendința de a se izola și de a repeta un comportament neadecvat (închide/deschide ușile, flutură mânuțele sau țopăie, învârte roțile mașinuțelor, etc). Preferă să își petreacă timpul sau să se joace singur, și chiar dacă îi plac copiii nu știe ce să facă împreună cu aceștia.
Proteste îndelungate și inexplicabile
Dacă i se schimbă rutinele, drumul, dacă vin persoane noi în contact cu el, dacă trebuie să intre în clădiri noi, și cu toate eforturile depuse de către părinți, copilul nu poate fi liniștit decât foarte greu și doar atunci când rutina este reluată.
Opoziție în activități sau chiar cerințe simple
Copilul ignoră chiar și cele mai simple cerințe venite din partea celorlalți, și protestează vehement dacă adultul insistă.
Absența limbajului sau întârzierea în dezvoltarea limbajului
Se observă la orice vârstă, copilul nedobândind la timp un vocabular suficient și funcțional. Copilul poate învăța cifrele sau literele (uneori în engleză), dar nu poate răspunde la o întrebare și nici nu este interest să își comunice nevoile și preferințele.
Ecolalia
Întâlnită atunci când repetă, imediat sau întârziat, ceea ce aude, fie cântecele sau cuvinte de pe tabletă, fie întrebările celor din jur.
Dificultăți de alimentație sau ale somnului
Se observa atunci când copilul devine din ce în ce mai selectiv alimentar, sau nu acceptă mâncarea decât pasat, ori nu se poate despărți de biberon,
Nevoia de somn este foarte redusă
Copilul poate avea perioade mai lungi sau mai scurte în noapte când nu doarme.
Protest la inițiativa celorlalți de a-l introduce în activități
Copilul refuză orice îndemn de a se uita împreună într-o carte, a se juca cu o mașinuță, cu o minge.
Nefolosirea jucăriilor în mod adecvat
Lipsa interesului pentru jucării (fie jucăriile sunt ignorate, fie nu sunt folosite cu scopul lor adecvat (le învârte, le linge, le trântește etc).
“Atunci când părintele suspectează că ceva nu este în regula cu dezvoltarea copilului lor, este recomandat să discute cu un specialist (medic psihiatrie pediatrică), cu experiență în acest tip de tulburare de dezvoltare. Cu un diagnostic stabilit de timpuriu și intervenție începută înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, copilul are cele mai bune șanse pentru o recuperare armonioasă.”, susține psihologul Daniela Gavankar.