mamaplus

Diana Artene, medic nutriționist: ”Alăptatul nu o va ajuta pe mamă să slăbească”

-
//
14.11.2019

În literatura de specialitate se afirmă că alăptatul ar putea să le ajute pe proaspetele mămici să dea jos kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Cu siguranță, laptele matern este cel mai bun aliment pe care mama i-l poate oferi micuțului său, iar alăptarea are foarte multe beneficii, atât pentru copil, cât li pentru mămică. Totuși, slăbitul nu se numără printre aceste beneficii. Nutriționistul Diana Artene din România explică de ce alăptatul nu contribuie la scăderea în greutate a oferă câteva sfaturi și reguli esențiale pentru mămicile care au născut recent și alăptează la sân.

”Alăptatul are foarte multe beneficii pentru mame și bebeluși, dar totuși are potențial de a îngrășa și este un mit faptul că alăptatul poate să o ajute pe mamă să slăbească. 

Foarte multe mame care nu au luat mult în greutate în timpul sarcinii se îngrașă în perioada de alăptat. Motivul este simplu: alăptatul generează aceeași rezistență la insulină pe care o generează sarcina. Prin urmare, mama care alăptează are un metabolism scăzut, care vine dublat cu o creștere a senzației de foame destul de mare.

Majoritatea mamelor simt o senzație de foame și sete incredibil de mare după alăptare.

Pe lângă asta, e foarte important ca aportul de glucide al mamei să fie corect. O mamă care vrea să înceapă să slăbească în timp ce alăptează trebuie să aibă foarte mare grijă la aportul de glucide.  

Recomand intervalul minim de 3 ore și maxim de 6 ore între mese pentru mamele care alăptează. Mămicile trebuie să consume glucide de calitate: cereale integrale, fructe proaspete, lapte (numai nu degresat), pâine, paste, orez, porumb, cartofi. Aceste alimente trebuie balansate neapărat cu proteine! Acest echilibru dintre glucide și proteine poate elimina cauzele îngrășatului în timpul alăptatului. În plus, trebuie să crească și nivelul de efort fizic. Rezistența la insulină, despre care am menționat mai sus, se vindecă prin sport.

Trebuie să înțelegeți că nu se poate de slăbit mai mult de 2-3 kg pe săptămână în timpul alăptatului și e normal să fie așa.

Dacă veți slăbi mai mult de jumătate de kilogram pe săptămână în timp ce alăptați – aveți o problemă! Vă puneți în pericol greutatea pe termen lung, pentru că există acel risc de a crește în greutate chiar și atunci când nu vă dați seama. Este necesară o alimentație echilibrată – 80% din meniul zilnic trebuie să fie preparat acasă. Dulciurile sunt permise, dar asta nu înseamnă că putem să ne hrănim numai cu dulciuri.

Alăptatul nu o ajută o mamă să slăbească! Acesta nu este decât o propagandă a cadrelor medicale pentru încurajarea alăptării. Regulile menționate mai sus sunt esențiale pentru a menține o greutate corectă și echilibrată, a menționat nutriționistul Diana Artene în cadrul unui interviu recent.