Pe întreaga durată a alăptării, multe mămici s-au confruntat cu preferințele bebelușului pentru un singur sân, refuzându-l pe celălalt. Ei bine, primele temeri ale mamelor ar fi că micuțul s-ar putea să nu fie sătul și probabilitatea că ar putea rămâne cu un sân mai mare și altul mai mic. Medicii recomandă să nu îți faci griji, pentru că în cele mai multe cazuri sânii revin la mărimea inițială după înțărcare, dar acest lucru nu este obligatoriu. Totul ține de elasticitatea pielii mamei și de factorii genetici. Haideți să aflăm în continuare de ce bebelușii preferă un anumit sân și ce soluții există în acest sens.

Cele mai importante motive pentru care bebelușul refuză sânul drept sau cel stâng:

 • Diferențe anatomice – există mame la care se poate observa o diferență între cele două mameloane (mărime, formă, număr de canale, etc.), ceea ce determină bebelușul să prindă cu o mai mare ușurință sânul format pentru sesiunea de alăptare.
   
 • Preferințele bebelușului – încă de la naștere sunt bebeluși care preferă alăptarea de la un anumit sân, chiar dacă nu își manifestă preferința în timp.
   
 • Preferințele mamei – în mod conștient sau subconștient, mama poate oferi mai des sânul respectiv tocmai pentru că îi este mai comod să alăpteze în poziția respectivă.
   
 • Răni ale mameloanelor/ mastită – dacă ați avut sau aveți răni/mastită, acest lucru poate afecta alăptarea și poate fi cauza refuzului bebelușului de a se atașa la sân.
   
 • Flux scăzut sau prea ridicat – atunci când fluxul e prea mare, bebelușul are tendința de a se îneca. Dacă fluxul e scăzut, bebelușul poate trage de sfârcuri sau poate refuza sânul respectiv.
   
 • Afecțiune a bebelușului – o posibilă otită, durere în poziția respectivă sau, pur și simplu, îl incomodează.
   
 • Menstruația sau sarcina – schimbările hormonale pot afecta alăptarea.

Cum poți alăpta de la ambii sâni?

 • Schimbați poziția de alăptare. Fie că încercați să îl alăptați culcat, pe o parte, în picioare sau pe pieptul vostru, important este să schimbați poziția. Nu uitați că bebelușul se poate obișnui și cu noua poziție, de aceea trebuie să alternați suficient de des pozițiile de alăptare.
   
 • Pe perioada refuzului bebelușului pentru un sân, puteți să vă pompați din celălalt sân pentru ca balanța să se echilibreze și să nu aveți probleme cauzate de sânii angorjați.
   
 • Laptele muls îl puteți oferi bebelușului sau îl puteți congela, în caz de nevoie. Astfel, veți alăpta bebelușul din ambii sâni.
   
 • Contactul piele-pe-piele este foarte important în această perioadă dificilă. Chiar dacă sunteți obosite, nervoase și epuizate de refuzul bebelușului de a suge din ambii sâni, contactul piele-pe-piele ajută bebelușul să își folosească instinctul pentru a căuta singur sânul. Puteți încerca acest lucru în pat sau în cadă.
   
 • Sistemul ergonomic de purtare este de foarte mare ajutor, de asemenea. Puteți hrăni bebelușul în timp ce îl plimbați. Neapărat să fie contactul piele-pe-piele, astfel încât bebelușul să caute sânul pentru a suge. Nu uitați să adaptați sistemul de purtare mai jos pentru ca poziția bebelușului să fie bună pentru a se hrăni la sân.

Între vârsta de 3 și 6 luni, începe să fie o adevărată provocare să îți hrănești bebelușul fără ca acestuia să îi fie distrasă atenția. Încăperile semi-întunecate pot fi o soluție în acest caz. Îl alăptați fiind singure în cameră, fără zgomot de fundal sau cu sunete albe, când e semiadormit sau imediat după trezire. Un strop de lăptic stors în gura bebelușului poate crește pofta acestuia de a suge din sânul respectiv.

E cald? Temperatura ridicată din încăpere poate influența din cauza disconfortului creat. Totul se rezolvă cu blândețe. O voce relaxată calmează bebelușul și îl calmează. Încercați un SNS. Dacă aportul de lapte este scăzut, puteți lipi un SNS direct pe mamelon. Acesta asigură un flux de lapte mai mare și încurajează bebelușul să sugă mai des de la ambii sâni.

Sfat: De cele mai multe ori, preferințele pentru un singur sân sunt temporare și nu necesită o atenție specială. Totuși, dacă refuzul persistă chiar și în urma aplicării metodelor sus-menționate, cel mai bine ar fi să luați legătura cu un consultant în alăptare.