Se pare că terapia cu varză recomandată pe vremuri de bunici poate reduce efectiv angorjarea și durerea de la nivelul sânilor. Această formă neobișnuită de terapie este eficientă deoarece frunzele de varză absorb o parte din lichidul din glandele din zona sânilor, reducând plenitudinea țesutului. Multe mame văd o oarecare reducere a angorjării în decurs de 12 ore de la începerea terapiei. 

Procedura este cât se poate de simplă. Când este timpul să alăptezi bebelușul sau să pompezi lapte, mergi la frigider și ia două sau trei frunze de varză pentru fiecare sân care este angorjat (poate fi doar unul sau ambii). Ai grijă să nu rupi frunzele. Trebuie să fie întregi. Apoi, așează aceste frunze în cea mai rece parte a congelatorului.

Finalizează alăptarea sau termină de pompat laptele, dar asigură-te că efectuezi o sesiune completă de pompare/alăptare. După ce sesiunea este terminată, mergi la congelator și ia o frunză, strânge frunza în mână pentru a rupe venele și apoi așează frunza deasupra sânului. Continuă să faci acest lucru cu fiecare frunză până când toate frunzele acoperă zona sânilor.

Așează sutienul peste frunzele de varză și așteaptă până când frunzele s-au încălzit sau s-au ofilit. Apoi scoate frunzele și aruncă-le. Ar trebui să dureze aproximativ 3 minute pentru a zdrobi frunzele și a le așeza în jurul sânilor. Frunzele se vor încălzi rapid odată ce sunt pe piele, deci trebuie să faci acest lucru cât mai repede posibil.

Recomandări importante:

 • Această terapie este utilizată pentru a reduce angorjarea sânilor. Poți utiliza frunzele doar pe un singur sân dacă ai probleme doar la unul.
   
 • Lăsarea frunzelor mai mult timp nu le face să absoarbă mai mult lichid.
   
 • Mirosul din zona sânilor provine de la frunza de varză care este așezată pe piele. Spală sânii cu apă caldă și săpun după utilizare. Nu spăla sfârcurile cu săpun, mai ales dacă ai pielea uscată sau crăpată.
   
 • Acest tratament poate fi utilizat și atunci când intenționezi să înțarci complet bebelușul și când ești gata să oprești toate ședințele de alăptare și pompare.
   
 • Dacă nu simți nici o ușurare de la terapia cu varză, discută cu un consultant în alăptare pentru a găsi un alt plan care să funcționeze.