mamaplus

Cum scapi de sentimentul de vinovăție după înțărcare? Sfaturi de la o mămică

-
//
30.06.2020

Deși alăptarea, în general, nu este deloc un proces ușor, după ea urmează și înțărcarea copilului. Majoritatea medicilor recomandă în special înțărcarea treptată sau lentă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 6 luni de alăptare exclusivă și continuare până la cel puțin 2 ani, ceea ce conferă copilului beneficii emoționale și fizice pentru întreaga viață. Totuși, de la caz la caz, această etapă diferă. Dacă cel mic trece treptat la alimentația solidă exclusivă, cum rămâne însă cu starea psihologică a mamei și, mai cu seamă, cum depășește ea această etapă fără anumite sentimente negative?

Autoarea blogului Amely’s Mum vine cu cinci sfaturi extrem de prețioase pentru mămicile care resimt cumva sentimentul de vinovăţie după înțârcare.

Află care e sursa sentimentului de vinovăţie

  • Te simţi vinovată pentru că ai înţărcat deoarece copilul va fi mai expus bolilor?

Nu ar trebui. E adevărat că alăptarea poate forma o barieră împotriva viruşilor, dar să nu uităm că şi copiii alăptaţi răcesc sau iau alte boli. 
 

  • Te simţi vinovată pentru că nu mai poţi avea momente de linişte şi iubire pură cu bebeluşul tău?

Sunt nenumărate modalităţi prin care poţi să îi arăţi iubirea şi aprecierea ta. 

  • Te simţi vinovată pentru că copilul nu va mai avea parte de nutrienţii din laptele matern?

O alimentaţie echilibrată din legume, fructe, carne, etc, va asigura tot ce are nevoie pentru a se dezvolta normal şi frumos.

Odată ce ai identificat sursa, îţi vei da seama că nu ai de ce să îţi faci griji.

Asumă-ţi decizia pe care ai luat-o

Dacă decizia nu e asumată, atunci întregul proces de alăptare va fi un eşec, cu întreruperi şi întoarceri, cu regrete, cu plâns şi cu multă suferinţă de ambele părţi. Cu procese de conştiinţă care vor fura din timpul petrecut cu bebeluşul tău şi te vor face ursuză şi mereu pusă pe scandal. Odată decizia luată, e luată definitiv. 

Nu te simţi mai vinovată decât e cazul

Încearcă să fii puţin obiectivă şi să ieşi puţin din melancolia care pune stăpânire pe tine. Ai dat naştere unui copil minunat, ai alăptat, ai vegheat asupra lui în momente grele, ai făcut tot ce ai putut tu mai bine. Acum simţi că e momentul să îl înţărci, va fi bine, ia tot ce a fost bun şi frumos din acestă etapă şi bucură-te de copilul tău. 

Încearcă să te validezi singură

Nu mai întreba în stânga şi dreapta dacă ai făcut bine. Unii vor spune că da, alţii că nu. Unii te vor felicita, alţii te vor pune la pământ. Decizia de înţărca este intimă şi este doar a ta. Nu ai nevoie de validare de la nimeni, Nu încerca să îi mulţumeşti pe ceilalţi şi nu lua decizii după sfaturile pe care le primeşti. Ai încredere în tine şi învaţă să trăieşti prin şi pentru tine.

Aminteşte-ţi de ce ai luat această decizie

Ai luat această decizie datorită unor idei, principii, sentimente, momente care te-au ghidat spre acest lucru. Raportează-te la aceste lucruri când ai procese de conştiinţă şi vei vedea că ai luat decizia bună pentru tine şi copilul tău. 

Prin acceptare, asumare, încredere în tine şi deciziile tale vei reuşi să duci la bun sfârşit acest proces şi vei fi învăluită de o stare de linişte şi pace interioară. Nu uita! E doar o etapă şi urmează alte zeci.