Academia Americană de Pediatrie și Asociația Stomatologică Americană recomandă să nu folosim apa cu un nivel ridicat de fluoruri la prepararea laptelui praf pentru bebeluși. Așadar, când preparam laptele formulă pentru bebelus, este important ca apa folosită să fie pură și fără fluoruri. Prea multă fluorură pune copilul în pericol de fluoroză a smalțului, o afecțiune care se dezvoltă în timp ce dinții se formează în gingii. Nu este o boală, dar poate duce la linii albe slabe sau pete albe pe zone ale dinților permanenți.

Fluorul poate fi găsit în mod natural atât în ​​formulă (în cantitati foarte mici, sub limitele admise de Comisia Europeană) cât și în laptele matern. Apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizație scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă! 

Putem folosi apă fluorurată pentru a pregăti formula sugarilor. Cu toate acestea, dacă bebelușul nu mănâncă și nu bea altceva decât formula pentru sugari amestecată cu apă fluorurată, poate exista o șansă crescută de fluoroză dentară ușoară. Pentru a diminua această posibilitate, putem folosi apă îmbuteliată cu un conținut scăzut de fluor pentru formule; aceste ape îmbuteliate sunt etichetate ca fiind deionizate, purificate, demineralizate sau distilate. Dacă au adăugat fluor, eticheta va spune acest lucru.

Totodată, apa distilată poate fi utilizată pentru a dilua formula de lapte praf sau pentru a prepara alimente pentru bebeluși. Nu va aduce efecte nedorite, deoarece este cea mai pură formă de apă provenită din procesul de condensare și recondensare.