Pe parcursul sarcinii este foarte important ca fiecare femeie să urmeze câteva reguli de bază în ceea ce privește alimentația. Totuși, obiceiurile alimentare atunci când alăptezi nu trebuie schimbate în totalitate. Fiecare își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Știm că fructele și legumele oferă o mulțime de beneficii și că este esențial să existe un echilibru pentru ca bebelușul să poată beneficia de nutrienții, vitaminele și mineralele de care are nevoie. Dar oare ce alimente sunt interzise în timpul alăptării?

Evită condimentele!

Dacă îți plac mâncărurile condimentate, o veste nu tocmai bună este aceea că va trebui să renunți la ele dacă alăptezi. Mâncarea condimentată poate provoca disconfort sugarului, cel mic se poate balona, așa încât trebuie să fii atentă și să încerci să nu asezonezi anumite alimente cu condimente cum ar fi praful de chilli. În plus, copilul poate deveni iritat și supărat câteva ore. Dacă îți place usturoiul, ar trebui să știi că laptele matern prinde mirosul lui, iar copilul mai mult ca sigur că va strâmba din nas, de aceea usturoiul se numără printre alimentele pe care trebuie să le eviți în perioada alăptării.

Renunță la pește!

Experții avertizează că peștele care conține mercur se poate transmite prin laptele matern și poate afecta bebelușul. În perioada alăptării nu este nevoie să renunți complet la a-l mai consuma, însă FDA U.S.A (Food and Drug Administration – Statele Unite ale Americii) recomandă ca femeile care alăptează precum și cele care încearcă să conceapă un copil sau sunt deja gravide să limiteze consumul de pește. Somonul este totuși una dintre speciile recomandate în timpul sarcinii și al alăptării.

Consumul de mentă și pătrunjel trebuie redus

Dacă îți place să consumi mai ales pe timp de vară o limonadă cu mentă, află că anumiți compuși din această plantă ar putea reduce cantitatea de lapte. Este valabil și în cazul ceaiului de mentă, pe care îl poți înlocui cu o ceașcă de ceai de mușețel în perioada alăptării. Compușii din mușețel care ajung în laptele matern pot avea un efect calmant și asupra copilului. Consumul de bomboane, dropsurile cu mentă ar trebui redus dacă îți alăptezi bebelușul. Cam același lucru se întâmplă și cu pătrunjelul. Dacă însă vei consuma anumite feluri de mâncare care să conțină pătrunjel din când în când, acest lucru nu te va afecta în niciun fel, nici pe tine, nici pe cel mic.

Cofeina afectează laptele matern

Cofeina pe care o consumi sub forma anumitor băuturi ajunge și în laptele matern. Deoarece copiii nu sunt în măsură să elimine cofeina cât mai repede și eficient din organism precum adulții, acest lucru poate avea efecte negative asupra bebelușului, precum apariția insomniilor, o stare de iritație, slăbiciune etc. Astfel, prea multă cofeină poate transforma un copil liniștit într-unul agitat care să nu vrea să mai doarmă. Amintește-ți că poți întâlni cofeină și în ceaiuri, în anumite sucuri, dar și în unele medicamente.

Alcoolul trebuie evitat

Nu este vorba despre paharul de vin pe care îl bei din când în când la masă, riscul în acest caz fiind minim. Dacă faci însă o obișnuință din consumul de alcool în timp ce îți hrănești natural bebelușul, atunci ar trebui să știi că cel mic ar putea suferi de insomnie, slăbiciune, creștere anormală în greutate. Oricum ar fi, cu siguranță că trebuie să ai mare grijă. Alcoolul poate face ca laptele matern să fie produs mai greu.

Citricele

Anumiți compuși întâlniți în citrice ar putea irita tractul gastrointestinal încă nedezvoltat al micuțului. Dacă vrei să ai un copil sănătos care să se dezvolte corect, renunță la citrice, însă suplinește aportul de vitamina C cu ajutorul altor fructe cum ar fi mango sau papaya.