mamaplus

Cât timp poate fi stocat laptele matern și ce reguli importante ar trebui să respecți

-
//
04.04.2022

Ținând cont de valoarea și calitățile sale, multe mămici fac rezerve de lapte matern pe care îl pot oferi bebelușului, când condițiile o impun - de pildă o călătorie, o seară departe de bebeluș sau alte situații în care laptele matern poate fi oferit la biberon.  Dacă este păstrat corect, acest lapte sănătos poate fi dat bebelușului și după ce l-ați înțărcat sau chiar în momentele în care prezența mamei nu este posibilă. Dar întrebarea este: Cât ține laptele matern pompat? Ei bine, iată cum se poate stoca laptele matern - cu reguli și condiții.

Laptele matern se poate stoca și folosi dacă se respectă regulile următoare:

Laptele de mama poate fi stocat în punguțe speciale pentru congelator, proiectate pentru conservarea laptelui de mamă, sau în orice recipient de plastic sau de sticlă. Dacă mai aveți alte borcănașe, pe care le-ați cumpărat cu mâncarea bebelușului, acestea au dimensiunea perfectă pentru a stoca laptele.

  • Temperatura camerei. 4-8 ore (Poate fi lăsat la temperatura camerei cel mult 10 ore dacă temperatura este sub 22°C). 19-22°C / Folosiți laptele la masa următoare sau aruncați-l - dacă nu este păstrat la rece.
     
  • Compartimentul de gheață al frigiderului. 3-8 zile. 0-4°C/ Transferați-l la congelator în cel mult 8 zile, folosiți-l sau aruncați-l.
     
  • Congelare pe termen scurt. 3-4 luni. -12°C / După ce ați dezghețat laptele congelat, trebuie să-l folosiți în cel mult 24 de ore. Nu congelați din nou laptele.
     
  • Congelare pe termen lung. 6-12 luni. -19°C / După ce ați dezghețat laptele congelat, trebuie să-l folosiți în cel mult 24 de ore. Nu congelați din nou laptele.

Întrebări și răspunsuri despre stocarea laptelui muls

  • Pot adăuga lapte proaspăt muls în recipientul cu lapte deja congelat?

Răspuns:

Da, dar cel mai bine este să îl răciți mai întâi în frigider. Dacă adăugați lapte proaspăt pompat peste laptele deja congelat puteți face ca o parte din laptele congelat să se topească, apoi să înghețe din nou. Altă problemă când adăugați lapte proaspăt peste lapte înghețat este că va trebui să îl folosiți până la data corespunzătoare laptelui deja congelat. Astfel, devine mai dificil să țineți evidența vechimii laptelui.

  • De unde știu că laptele nu mai este bun?

Răspuns: Dacă stocați corect laptele, nu ar trebui ca laptele să se strice. Laptele de mamă se separă singur, grăsimea din el ridicându-se la suprafață. Acest lucru este normal și nu înseamnă că laptele s-a stricat. Poate că uneori poate fi mai subțire sau poate fi colorat în albastru - și aceste lucruri sunt normale.

Altă problemă apare atunci când dumneavoastră sau altcineva mirosiți laptele. Uneori, laptele de mamă care este a fost congelat sau stocat în frigider miroase a săpun sau chiar are și un gust ciudat. Asta nu înseamnă că este stricat.

Înainte de a arunca laptele aflat în stare perfectă, gândiți-vă cum a fost stocat. Dacă a fost refrigerat după pompare și stocat corect, probabil că nu trebuie să-l aruncați. Totuși, dacă sunteți îngrijorată în privința asta, dacă laptele miroase a rânced sau a acru atunci aruncați-l.

  • Cât de mari trebuie să fie porțiile de lapte pe care le stochez?

Răspuns:

Este mai bine să stocați laptele muls în mici porții de lapte (circa 90-120 ml în punguțe sau în recipientele speciale). După ce ați dezghețat laptele, nu-l mai congelați. Dacă stocați laptele de mamă în porții de 240-300 ml, puteți ajunge să aruncați laptele în cazul în care bebelușul nu îl termină în 24 de ore.