mamaplus

Cât lapte mănâncă un nou-născut? Alimentația bebelușului până la 6 luni

-
//
18.06.2020

Fiecare bebeluș este diferit și are nevoi alimentare diferite. Unii sunt mai mâncăcioși, în timp ce alții sar peste mese ori iau rapid câteva guri, strict cât să le fie bine. Pentru un părinte, alimentația reprezintă o mare durere de cap, mai ales atunci când are în jur multe persoane „binevoitoare”.

Ce trebuie, totuși, să știi este că, atâta timp cât copilul este sănătos, nu trebuie să te îngrijorezi. Nu va muri de foame și nici nu va face excese. Arderile se schimbă de-a lungul timpului, iar organismul lui este cel mai în măsură să știe de cât are nevoie pentru a fi bine.

Totuși, medicii consideră că până la 6 luni (când se introduce în alimentație mâncarea solidă, odată cu începerea diversificării) este bine să ai în vedere aportul de lapte recomandat.

Câți ml de lapte mănâncă un nou-născut?

În general, un nou-născut are nevoie de 110 calorii pe kilogram/corp în fiecare zi. Atât laptele matern, cât și formula de lapte praf conține aproximativ 20 calorii la fiecare 30ml de lapte. Astfel, dacă facem un calcul, un copil de 3 kg are nevoie de 330 calorii, ceea ce înseamnă aproximativ 500 ml lapte în fiecare zi.

Mai mult, medicii neonatologi recomandă ca această cantitate să fie împărțită la aproximativ 6 mese zilnice.  Totuși, chiar dacă nu îți consumă 90 ml la masă, sau dacă preferă să stea la sân mai des, nu te îngrijora. Fiecare nou-născut are ritmul lui. Nu îi refuza somnul la sân, chiar dacă ți se pare că nu mănâncă sau este obositor. El are mai mare nevoie de apropierea ta decât orice, mai ales acum.

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 1 săptămână?

În prima săptămână de viață vei constata că necesarul de lapte al bebelușului va fi diferit de la o zi la alta. Este posibil ca în prima zi să consume doar 30ml, în timp ce până la finele săptămâni să ajungă la 350 ml. Nu forța copilul. Lasă-l în ritmul său. Iar dacă este „prea mâncăcios”, află că nu există așa ceva la o vârstă atât de fragedă.

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 1 lună?

Având în vedere ritmul de creștere al bebelușului în această perioadă, 700-800 ml de lapte/zi este considerată cantitatea optimă, distribuită în 6-8 mese/zi. Așadar, la o lună este încă foarte probabil ca la o masă să vrea doar 90 ml.  Conform specialiștilor, optim pentru un bebe de o lună ar fi un consum de 120 ml de lapte la fiecare 4 ore. Totuși, nu trezi copilul din somn numai pentru a te asigura că mănâncă. Este o practică spitalicească destul de demodată care a fost demontată de-a lungul timpului de specialiști.

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 2 luni?

La 2 luni nu se mai recomandă alimentația fixă la 4 ore nici în sistemul medical, ci se recomandă să existe 6-7 hrăniri/zi a câte 120 ml. Astfel, se poate spune că necesarul de lapte al unui bebeluș de 2 luni este de 700-900 ml/zi.

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 3 luni?

La trei luni apare primul puseu de creștere mai puternic. Cu toate acestea, obiceiurile și nevoile alimentare al bebelușului nu se schimbă foarte mult. Este posibil să aibă câteva zile în care ai impresia că ai rămas fără lapte, pentru că bebe pare să nu se mai sature, nu este exclusă nici varianta în care să îți refuze tentativele de a-l hrăni. Nu te îngrijora. Capriciile bebelușului sunt normale, mai ales la 3 luni. Așadar, se recomandă tot 120 ml de 6-7 ori/zi.

Dacă alăptezi, încearcă să intrii într-un grup de suport, odihnește-te cât poți de des, consumă cât mai multe lichide și ai grijă la alimentația ta. Încearcă să reziști tentației de a-i introduce formula de lapte în meniu. Este păcat de efortul tău de până acum. Și chiar dacă este extrem de obositor, va trece și acest puseu… și toate cele ce urmează să vină!

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 4 luni?

La 4 luni bebelușul tău atinge un nou puseu agresiv de creștere. Acum este foarte posibil să treavă de la 120 la 180 ml de lapte la o hrănire, chiar de la o zi la alta. Nu te îngrijora! Este perfect normal. În egală măsură este în regulă și dacă preferă mese mai dese și mai puțin substanțiale. Nu uita că fiecare copil este diferit!

Așadar, la 4 luni se recomandă 5 mese/zi a câte 120-180 ml lapte.

Câți ml de lapte mănâncă un bebe de 5 luni?

La 5 luni, nevoile alimentare ale bebelușului nu diferă cu mult de cele de la 4 luni. Ce poți observa, însă, este curiozitatea față de alimentele solide. Nu trebuie să te surprindă în cazul în care bebele tău „poftește” la ce aveți voi în farfurie, refuzând laptele. Dacă i-ai dat lapte formulă, poți începe diversificarea, în situația în care simți că bebele tău este pregătit. E bine să ai și o discuție cu medicul pediatru. Totuși, dacă ți-ai hrănit copilul exclusiv la sân, este mai indicat să mai aștepți o lună. Nu te grăbi.

Încă se recomandă 5 mese/zi a câte 120-180 ml lapte.

Câți ml de lapte trebuie să mai mănânce un bebe când începe diversificarea (după 6 luni)?

La 6 luni, majoritatea părinților încep să introducă diverse alimente în meniul copilului. Totuși, nu uita că acest proces este de durată și este recomandat să fie făcut pas cu pas, introducând câte un nou aliment la fiecare 3-4 zile, astfel încât să poți urmări reacțiile posibile în corpul bebelușului tău. Poți preveni astfel apariția și dezvoltarea alergiilor, precum și multe probleme ce țin de toleranța alimentară (colici, gaze, sindromul de colon iritabil).

Așa că nu te gândi că dacă are 6 luni, ai scăpat de biberon/sân. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, urmând ca laptele matern să însoțească alimentația copilului până la 2 ani.

Și dacă ți-ai hrănit copilul cu lapte formulă, tot trebuie să ții cont că oasele sale sunt în formare și are nevoie de calciul din lapte până la 2 ani, cel puțin.

Așa că, între 6 luni și un an este bine să adaugi în meniul zilnic al copilului 5 mese de lapte a câte 180-240ml de lapte. Acesta rămâne principala sursă de hrană.

De la 1 an, necesarul de lapte scade la 500ml-1l/zi. Acesta poate fi împărțit în 2-3 mese a câte 240ml.

Totuși, nu uita că barometrul cel mai potrivit este propriul tău copil. Ascultă-i nevoile și nu îi refuza nicio masă, dacă ți-o solicită. Pe măsură ce crește, arderile vor fi mai puternice și va avea nevoie de mai multe calorii.