Alăptarea la sân le oferă sugarilor un impuls imunitar care îi ajută să lupte împotriva bolilor infecțioase, potrivit cercetărilor efectuate de Katherine Wander, de la Binghamton University, din SUA. Pentru proiect, echipa de cercetare a studiat aproape 100 de perechi de mamă și copil din zona rurală din Kilimanjaro. Alăptarea la sân prelungită este norma în această populație, iar bolile infecțioase în timpul copilăriei sunt foarte frecvente, chiar și în comparație cu alte zone din Africa de Est.
Acest lucru face din Kilimanjaro un cadru ideal pentru începerea înțelegerii modului în care protecția imunitară dată de lapte ar putea influența riscul de boli infecțioase.
Laptele matern conține tot ceea ce este necesar pentru a stimula răspunsurile imunitare, de la anticorpi la mai multe tipuri de celule imunitare și multe altele. Deși provin din sistemul imunitar al mamei, aceste componente ale laptelui par să fie mai degrabă selectate decât alese la întâmplare din sângele mamei, deși acest mecanism rămâne puțin înțeles.
Cum a fost realizat studiul?
Pentru a testa impactul avut de alăptarea la sân asupra sănătății sugarilor, cercetătorii au combinat câțiva mililitri de lapte cu o cantitate mică de bacterii, apoi au plasat amestecul într-un incubator peste noapte. Apoi au măsurat creșterea interleukinei-6, o moleculă de comunicare a celulelor imunitare care favorizează inflamația.
Acest răspuns in vitro oferă o indicație asupra modului în care sistemul imunitar al laptelui este probabil să răspundă la bacteriile întâlnite în corpul sugarului, de exemplu în intestin.
Echipa de cercetare a urmărit, de asemenea, sugarii din Tanzania pentru a evalua dacă cei care au primit lapte care a avut răspunsuri imunitare mai puternice în timpul testelor in vitro au avut un risc mai scăzut de boli infecțioase.
Confirmarea a venit: sugarii al căror lapte matern a avut răspunsuri mari la Salmonella au avut mai puține boli infecțioase, în special infecții respiratorii precum pneumonia.