Alăptarea la sân, în primele luni de viață este esențială pentru nou-născuți. Cu toate acestea, alăptarea pe termen lung a copiilor, nu are beneficii pe plan cognitiv, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii irlandezi.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 7478 copii născuți la termen. Copii au fost evaluați începând de la vârstă de nouă luni până la vârsta de 5 ani, potrivit cnn.com. În efectuarea studiului s-a ținut cont și de nivelul de educație și de venitul participanților.
La vârsta de trei și de cinci ani, părinții copiilor au fost rugați să completeze un chestionar ce evalua vacabularul copiilor și capacitatea acestora de a rezolva diverse probleme, precum și comportamentul acestora. La vârsta de cinci ani, la studiu, au luat parte și profesorii copiilor, care au avut de completat același chestionar.
În urma studiilor, s-a descoperit că în cazul copiilor hrăniți la sân timp de șase luni sau mai mult, nivelul de hiperactivitate este mic la vârsta de trei ani și au o capacitate mai mare de a rezolva probleme, spre deosebire de restul copiiilor. Cu toate acestea, la vârsta de cinci ani, diferențele dintre cei hrăniți la sân pe termen lung și ceilalți copii, sunt neglijabile.
"Rezultatele studiului se încadrează perfect în literatura de specialitate, iar beneficiile pe termen lung ale alăptării sunt aproape inexistente dacă sunt luate în considerare variabilele implicate," declară Dr. Brooke Orosz, profesor de matematică la Colegiul Essex County și consultant al organizației "Fed is Best", potrivit cnn.com.
"Întrebarea este: sunt copiii alăptați mai sănătoși decât cei care nu au fost alăptați? Răspunsul este 'Da'," adaugă Dr. Brooke Orosz.
Concluzia este că alăptarea pe termen lung este benefică pentru starea de sănătate a copiilor, chiar dacă pe plan cognitiv nu se văd diferențe între cei alăptați și cei care primesc formula de lapte.