Alăptarea prezintă o serie întreagă de beneficii pentru bebeluș și pentru mămică; în plus, este un moment special, în care se consolidează o legătură specială între cei doi. Dacă ești la prima naștere, îți va lua puțin timp să te acomodezi. Nu-ți face griji dacă nu merge totul perfect de la bun început – ai tot timpul să înveți! Poți conta pe sfaturile medicului, precum și pe ponturile pe care le-am adunat aici pentru tine.

E normal să mă doară mameloanele?

Majoritatea mămicilor are de-a face cu sensibilitatea mameloanelor și semne ușoare de iritare încă din primele zile de alăptare. Specialiștii susțin că aproape 96% dintre mămici manifestă sensibilitate și inflamație la nivelul mameloanelor în prima săptămână după începerea alăptatului.

Asigură-te că mameloanele tale sunt mereu curate și uscate. Evită săpunuri sau geluri de duș cu parfumuri și conservant. Clătește doar cu apă caldă și usucă bine pielea din jurul mameloanelor. După fiecare alăptare, unge-ți zona mameloanelor cu câteva picături de lapte, deoarece are proprietăți curative și profilactice.

Încearcă diverse poziții pentru bebeluș în timpul alăptării. Nu doar poziția lui la prinderea mamelonului este importantă prentru prevenirea afecțiunilor pielii, ci și cea pe care o are în timp ce suge la sân. Important este să testezi mai multe poziții și să o alegi pe cea care este confortabilă pentru amândoi. Scoate cu blândețe sânul din gurița bebelușului atunci când termină de supt. În cazul în care desprinderea de la sân este bruscă, există riscul provocării rănilor și leziunilor.

În situația în care starea mameloanelor se agravează și apar dureri, crăpaturi, răni (ragade mamare) care sângerează și devin roșiatice și inflamate, atunci este cazul să mergi la medic. Acesta ți-ar putea prescrie unguente cu lanolină medicală, special creată pentru ameliorarea mameloanelor crăpate sau sângerânde și sigură pentru sănătatea bebelușului.

Până atunci, nu întrerupe alăptarea decât dacă durerile sunt insuportabile. Poți aplica comprese cu gheață înainte de a pune bebelușul la sân, pentru a diminua durerile provocate de supt. După terminarea ședinței de alăptat, încearcă compresele cu apă călduță pentru a preveni infecțiile și a ameliora disconfortul.

De câte ori pe zi simte bebelușul nevoia să sugă?

Conform datelor celor de la Academia Americană de Pediatrie, nou-născuții se hrănesc la fiecare 2 sau 3 ore – ceea ce înseamnă un ritm de alăptare de 8 până la 12 ori în 24 ore.

Bebelușul tău poate la fel de bine să sugă de la ambii sâni în timpul aceleiași sesiuni de hrănire, așa cum și tu poți schimba sânul dacă simți nevoia. Vei ști că micuțul e sătul atunci când încetinește sau se oprește și se desprinde de la sân. După prima lună, ritmul de alăptare se stabilizează între 7 și 9 ori pe zi.

Pot trezi bebelușul pentru a-i da să sugă?

Da, în timpul primelor sale săptămâni de viață. Nou-născuții au nevoie de hrană de cel puțin 8 ori pe zi, cu nu mai mult de 4 ore între perioadele de hrănire. Vei observa că e mult mai ușor să-l trezești din somn și să-i stimulezi hrănirea dacă îi îndepărtezi păturica, îi schimbi scutecul, îl masezi ușor sau îl iei în brațe și îl lipești de pielea ta.

E bine să alăptez de la ambii sâni?

Da, e foarte bine. După ce trec primele săptămâni de alăptare încearcă să-ți obișnuiești bebelușul să bea tot laptele din sân înainte de a schimba cu celălalt. Este importantă hrănirea copilului cel puțin 15 minute la fiecare sân. Astfel, copilul capătă atât laptele „de început”, ce conține apă și nutrienții necesari, cât și laptele ”de după”, care conține mai multe grăsimi și calorii ce satisfac apetitul copilului. Cu timpul, ședintele de alăptare vor deveni mai lungi.

Ce este “confuzia sfârcului”?

“Confuzia sfârcului” apare atunci când un bebeluș este hrănit cu biberonul prea curând, astfel că uită cum să sugă de la sânul mamei. În primele trei săptămâni de viață, copilului i se vor întipări în memorie caracteristicile sânului mamei lui, forma mamelonului. Va învăța să sugă, va recunoaşte gustul laptelui matern. În această perioadă, oferirea biberonului sau a suzetei poate crea confuzii, deoarece suptul lor diferă de cel al sânului.

Motivul pentru care bebelușul ajunge să prefere biberonul este că nu trebuie să depună prea mult efort la supt. Tetinele sunt făcute dintr-un material destul de stabil și rigid (cauciuc sau silicon) și au un flux de lapte constant. În plus, sticluța se ține în poziție înclinată, așa că micuțul nu trebuie decât să sugă cu buzele ca să ajungă la lapte. În schimb, la alăptarea naturală, sugarul e nevoit să folosească în jur de 40 de mușchi faciali.

Oare bebelușul meu se hrănește suficient?

Atâta timp cât ia în greutate în jur de 4-500 grame pe lună, se hrănește la sân la fiecare 2 sau 3 ore și udă între 6 și 8 scutece pe zi, poți sta liniștită: micuțul primește tot ceea ce are nevoie. Vestea și mai bună este că, începând din a doua lună de viață, unii dintre sugari nu mai au nevoie să se hrănească noaptea, când dorm liniștiți.

Este posibil ca, dintr-odată, bebelușul meu să sugă mai mult?

Sugarii au perioade în care se hrănesc cu frenezie. Chiar dacă ți se pare că alăptezi 24 de ore, 7 zile pe săptămână, să știi că ești perfect adaptată acestei situații: sânii tăi vor produce mai mult lapte, iar aceste perioade sunt doar temporare. De obicei, apar la vârsta de două săptămâni, apoi două, patru sau șase luni. Partea cea mai bună este că majoritatea bebelușilor este pregătită să încerce pentru prima dată hrana solidă la vârsta de 4-6 luni.

Dieta pe care o urmez afectează bebelușul?

Ceea ce mănânci afectează direct calitatea laptelui, dar nu atât de mult pe cât cred unele mămici. În general, poți mânca și bea tot ceea ce dorești atât timp cât optezi pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Totuși, încearcă să te ferești de mâncărurile picante sau care te balonează. În plus, fii foarte atentă la orice semn de alergie pe care l-ar putea da bebelușul în primele 4-6 săptămâni de viață.

Pot fuma sau bea alcool în timp ce alăptez?

Ar fi de preferat să nu bei alcool și nici să fumezi. Fumatul expune bebelușul la nicotină și la alte produse chimice toxice și poate crește riscul de alergii respiratorii și de sindromul morții subite a sugarului. Dacă vrei să te lași și ai nevoie de ajutor cere sfatul medicului.

Alcoolul trece în laptele matern și poate afecta dezvoltarea ulterioară a copilului. Chiar dacă Academia Americană de Pediatrie consideră că un pahar ocazional de bere sau vin nu dăunează în niciun fel, ar fi mai bine să aștepți măcar 2 ore înainte de a alăpta.