mamaplus

5 blocaje mari care țin mamele într-o stare de frustrare și nemulțumire

-
//
08.06.2021

Extenuarea, lipsa somnului sau a unui job care să le aducă satisfacție sunt doar câteva dintre motivele care pot declanșa o serie de probleme de ordin psihologic în rândul proaspetelor mămici. Susținerea partenerului de viață este primordială, de rând cu consilierea unui specialist în psihologie, după caz. Începând cu perioada de după naștere, apar tot felul de blocaje psihologice care trebuie depistate la timp. În caz contrar urmările nu sunt întotdeauna cele mai bune. Află în continuare care sunt cele cinci blocaje care țin mamele într-un permanent dezechilibru.

Lipsa activităților care îi încarcă rezervorul cu energie

Atunci când, pe parcursul mai multor zile, nu faci nimic care să-ți umple rezervorul cu energie, este firesc să ajungi să te simți epuizată, frustrată și lipsită de resurse. De cele mai multe ori, simți că pur și simplu nu mai există loc în programul tău pentru tine. Însă, totul se schimbă în momentul în care tu începi să-ți schimbi perspectiva și să admiți că e posibil. Și abia atunci simți că ai într-adevăr suficientă energie pentru a-ți susține familia, pentru a face tot ce ai de făcut, pentru a evolua ca persoană și ca profesionist. Pentru că, în esență, nu e vorba atât de lipsa de timp, cât de lipsa de energie.

Neglijarea echilibrului minte – corp – suflet

Știi care este drama? Că și atunci când, după mult efort și poate lupte cu cei apropiați, au reușit să-și croiască timp pentru ele, foarte multe mame nu îl folosesc într-un mod constructiv pentru ele. Fiecare dintre noi avem anumite domenii în care tindem să ne investim timpul și care ne sunt mai la îndemână, neglijând alte aspecte importante ale vieții noastre.

Încearcă să pui accent pe activitățile care îți mulțumesc mintea (citește, ascultă muzică, privește filme) și nu neglija activitățile fizice. Fără să existe un echilibru inclusiv în timpul alocat pentru corp, minte și suflet, mereu vei fi în dezechilibru și vei înainta cu frâna de mână trasă.

În egală măsură, sunt mame care investesc mult în corp (alimentație sănătoasă, regimuri, sport, mișcare etc.), neglijând pentru moment dezvoltarea personală și profesională. Oricare ar fi situația în prezent, știi că ai făcut cer ai știut mai bine și doar observă unde anume mai ai nevoie de îmbunătățiri.

Lipsa scopurilor clar formulate

Una este să ne gândim în linii mari la ce ne-am dori și cu totul altceva este să formulăm scopuri clare, respectând câteva criterii esențiale care deosebesc un vis abstract de o intenție cu șanse mari de a se realiza.

Mai mult, numeroase mame nici măcar nu își mai dau voie să-și dorească ceva pentru ele sau, când încearcă să formuleze un scop, se trezesc atacate de gândul că e imposibil, că nu e momentul potrivit, că alții vor avea de suferit.

Totuși, cum ar fi dacă s-ar găsi soluții pe care tu acum nu ți le poți imagina pentru ca dorințele tale să se îndeplinească, ce ți-ai dori?

Neputința de a spune NU

Multe femei nu pot refuza să răspundă cererilor sau rugăminților altor persoane, de teamă că vor fi judecate, că vor fi respinse, că vor fi părăsite și din dorința de a fi persoane bune, altruiste, empatice și pe care ceilalți se pot baza. Și, astfel, ajung să aloce prea mult timp și energie pentru rezolvarea problemelor altora. Frica aceasta vine dintr-o încredere scăzută în sine și din căutarea validării în exterior.

Dacă și tu ai momente când te ocupi de alții, deși ai o nevoie de timp mai mare decât ei, întreabă-te chiar acum: Care este cel mai rău lucru care s-ar întâmpla dacă nu ai mai accepta să faci ceea ce ți se cere sau ești rugată? Cum te-ai simți atunci?

Nu își organizează programul ținând cont de propriile priorități

Odată ce ai stabilite scopuri clare și știi unde vrei să ajungi, următorul pas este să le aduci în programul tău zilnic, săptămânal și lunar, astfel încât să faci pași concreți pentru realizarea lor.

Din păcate, prea multe mame nici măcar nu cred că e posibil să reușească într-o singură zi să rezolve toate urgențele și să le mai rămână timp pentru scopurile personale. Odată ce dobândești această încredere, afli instrumente concrete de organizare a timpului și îți stabilești scopurile, totul devine posibil.