mamaplus

Unii bebeluși se nasc cu probleme de auz din cauza unor greșeli în sarcină

-
//
20.04.2021

Cea mai frecventă cauză a surdității congenitale a copiilor este infecția cu citomegalovirus a femeilor în cursul sarcinii. Virusul contractat în aceste condiții poate provoca şi alte probleme grave la copii, motiv pentru care specialiştii avetizează mamele să respecte anumite măsuri de precauție.

Citomegalovirusul (CMV) este un virus înrudit cu cel al herpesului; este inofensiv pentru marea majoritate a copiilor şi aduților, infecția cu el manifestându-se uneori sub forma unei simple „viroze respiratorii”, cu simptome ca de guturai, iar alteori fiind asimptomatică. 

Probleme pot apărea doar în situația în care o femeie se infectează prima oară cu citomegalovirus atunci când este gravidă. În acest caz, virusul poate trece prin placentă, infectând fătul, iar din cauză că sistemul imunitar al acestuia este prea puțin dezvoltat, infecția poate avea consecințe severe asupra dezvoltării copilului. Printre posibilele efecte se numără: surditatea, convulsiile, probleme motorii, retard mintal, probleme ale vederii, unele dintre ele putând ieşi la iveală abia după ani de la naştere.

În Marea Britanie un bebeluş din 150 se naşte infectat cu CMV şi aproximativ unul din 1000 prezintă cel puțin o problemă gravă, ca urmare a infecției, arată datele organizației CMV Action.

Infecția prenatală cu CMV este cea mai comună cauză a apariției problemelor de auz la copii, fie că e vorba despre bebeluşi care se nasc surzi, fie de apariția unor probleme cu auzul în timpul copilăriei. 

Nu există deocamdată un vaccin care să protejeze împotriva infecției cu citomegalovirus sau un tratament împotriva acestui virus (deşi se lucrează la crearea unui vaccin); se pot face femeilor gravide teste pentru depistarea infecției, dar experiența a arătat că testarea sistematică a gravidelor produce adesea panică nejustificată. 

De aceea, specialiştii se concentrează asupra măsurilor de prevenire a infectării gravidelor cu acest virus. Citomegalovirusul se răspândeşte prin contactul cu fluide corporale, precum mucus, urină, salivă, explică dr. Paul Griffiths, profesor de virologie la University College London, iar copiii mici îl vehiculează mult mai uşor, deoarece sunt mult mai puțin atenți cu igiena decât adulții.

Iată recomandările specialiştilor pentru gravide, în vederea prevenirii infectării cu citomegalovirus:

  • spălați-vă bine pe bine pe mâini după ce ați schimbat scutece
  • nu sărutați copiii mici pe gură
  • nu folosiți aceleaşi tacâmuri şi veselă ca şi copiii mici, nu muşcați din aceleaşi alimente
  • în timpul sarcinii, folosiți prezervative pentru a evita contractarea citomegalovirusului de la partenerii la care virusul este activ