mamaplus

Unele mame pot avea simptome de depresie din cauza bebelușilor care plâng frecvent

-
//
15.02.2021

Conform unui studiu prezentat pe Academic Pediatrics, mamele pot avea simptome de depresie din cauza bebelușilor care plâng frecvent. Studiul s-a realizat pe un număr de 8.200 de copii și mamele lor. Rezultatele studiului au arătat faptul că mamele care au copii agitați sau care plâng des, suferă de anumite forme de depresie, ceea ce nu se întâmplă la mamele care au bebeluși mai calmi.

Mamele pot avea forme de depresie ușoare, până la moderat-severe. Specialiștii au precizat că severitatea simptomelor de depresie este influențată de cât de agitat este copilul, respectiv de vârsta acestuia și oboseala sugarului. Cu cât mamele se află în situații mai stresante o perioadă mai îndelungată de timp, cu atât și simptomele de depresie sunt mai accentuate. De asemenea, specialiștii au concluzionat și faptul că aceste mame, cu simptome de depresie intense, au nevoie de ajutor de specialitate.

Așteptarea de a fi mamă poate fi uneori destul de stresantă. De asemenea, unele mame în loc să fie fericite după naștere, au stări rele. Ele trec prin depresia postpartum, care le dă stări de spirit foarte proaste. În mod normal, mamele ar trebui să considere nașterea copilului ca fiind cel mai fericit moment al lor (deși se știe că nașterea înseamnă mult stres pentru corp și psihic), mai ales când acestea și-au dorit foarte mult un copil. În anumite cazuri însă, mamele trec prin stări depresive. Ele sunt afectate psihic:

  • De tot ceea ce au trăit în perioada cât au fost gravide, în timpul nașterii;
  • De ceea ce experimentează în continuare, în perioada de creștere a bebelușului nou-născut.

Cercetătorii spun că aproximativ 50-70% dintre mame ajung să nu mai suporte plânsetele frecvente ale bebelușilor, iar explicația constă în depresia postpartum și schimbările hormonale puternice, pe care le au acestea după naștere. Mamele au stări foarte proaste, pe care reușesc cu greu să le controleze:

  • Se simt epuizate fizic și psihic
  • Au schimbări puternice de dispoziție
  • Sunt foarte sensibile
  • Izbucnesc în plâns aparent fără motiv
  • Au tulburări de apetit alimentar
  • Se confruntă cu tulburări de somn, insomnie și crize de anxietate.

Stările de spirit rele, create de depresia postpartum, sunt foarte dificile și pot ține de la câteva ore, la câteva zile. Multe dintre aceste mămici au nevoie de susținerea medicilor. Ele trebuie să facă un tratament pentru a scăpa de depresie, atunci când simptomele sunt moderate spre severe.