Din nefericire, soarele puternic transformă cărucioarele pentru copii în adevărate pericole. Prin urmare, multe mame fac greșeală de mai jos, fără să conștientizeze că îi fac rău copilului.
Simpla acoperire a căruciorului cu o pânză subțire este suficientă pentru a-l pune în pericol. Părinții cred că astfel cel mic este protejat de razele soarelui. Adevărul este cu totul altul. Conform unei echipe de cercetători suedezi, orice fel de țesătură pusă peste cărucior creează clasicul efect de cuptor pentru bebelușul aflat acolo.
Acest studiu a fost publicat în ziarul Svenska Dagbladet și a fost condus de pediatrul Svante Norgren. „În interiorul căruciorului se face extraordinar de cald. Uneori, acesta funcționează ca un termos”, a spus medicul suedez, citat de babycenter.com.
S-a făcut chiar și un experiment pentru a dovedi acest lucru, condus de jurnaliștii de la Svenska Dagbladet. Aceștia au lașat un cărucior în soare, iar temperatura din interior a ajuns la 22⁰C fără ca acesta să aibă nimic așezat deasupra.
După aceea l-au acoperit cu o bucată de pânză subțire, după doar 30 de minute temperatura a urcat la 34⁰C, iar după o oră la 37⁰C. Cel mai indicat ar fi să nu acoperiți căruciorul cu nimic și să nu ieșiți în timpul prânzului, când sunt cele mai ridicate temperaturi.
Semnele de supraîncălzire la bebeluși:
- Pielea este roșie, uscată și fierbinte
- Pulsul este foarte rapid
- Prezintă stare de agitație
- Letargie
- Respirația este sacadată și rapidă
- Apare voma
- Apare pierderea conștiinței
Cum se evită supraîncălzirea în cărucioarele pentru bebeluși:
- Se îmbracă bebelușul cu haine ușoare, din bumbac
- Se ține copilul la umbră
- Se hidratează corespunzător
- Nu se scoate afară dacă este caniculă
- Dacă în casă este prea cald și nu aveți aer condiționat sau o altă sursă de răcire a temperaturii, puteți merge într-un loc de joacă sau orice alt loc răcoros.